Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

У 30-кілометровій зоні ЮУАЕС завершено перший етап повірки обладнання АСКРО

01.09.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

1 вересня завершено перший етап робіт з щорічної планової повірки* блоків детектування гамма-випромінювання автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки (АСКРО), встановлених на проммайданчику та в населених пунктах 30-кілометрової зони спостереження АЕС.

Повірку проводило державне підприємство «Київський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації». Для її виконання блоки детектування були демонтовані, доставлені в м. Біла Церква, повірені та повернуті на штатні місця. Усе обладнання успішно пройшло процедуру повірки, про що ВП ЮУАЕС видано Свідоцтво встановленого зразка.

Таким чином у рамках першого етапу проведено повірку блоків детектування, встановлених у місті Южноукраїнськ (спорткомплекс «Олімп»), селищах міського типу Олександрівка та Костянтинівка, селах Новоселівка, Акмечетські Ставки, Кузнецове, Іванівка та Бузьке.

Другий етап повірки триватиме з 2-го по 30 вересня. У його перебігу перевірять блоки детектування, встановлені в містах Южноукраїнськ (лабораторія зовнішньої дозиметрії ЮУАЕС, ремонтно-механічний завод ВП «Атоменергомаш») і Вознесенськ, селищах міського типу Арбузинка та Доманівка, селах Благодатне й Агрономія. По завершенні повірки всі блоки детектування повернуть на штатні місця, про що буде повідомлено додатково.

Поетапна повірка дозволяє здійснювати безперервне спостереження за станом радіаційної обстановки на промисловому майданчику ВП ЮУАЕС і в зоні спостереження атомної станції в період повірки.


* Повірка - обов'язкова процедура, яка проводиться з метою підтвердження достовірності виконуваних вимірювань.