Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Щодо дотримання вимог законодавства України щодо безпечності харчових продуктів (запровадження системи НАССР) для закладів роздрібної торгівлі

31.08.2021
Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

Закон України №771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (надалі Закон №771) визначає вимоги та відповідальність всіх операторів ринку, у межах їх діяльності, за безпечність харчових продуктів.

Відповідно до статті 21 Закону №771 оператори ринку розробляють, запроваджують та використовують постійно діючі процедури, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР). Дані вимоги не поширюються на операторів ринку, що здійснюють первинне виробництво, а також провадять пов’язану з первинним виробництвом діяльність, зокрема транспортування, зберігання та обробку первинної продукції в місці первинного виробництва, за умови, що при цьому не змінюється суттєво стан таких продуктів, а також на транспортування живих тварин, призначених для споживання людиною, транспортування з місця первинного виробництва до потужності продуктів рослинного походження, продуктів рибальства, а також продуктів полювання.    

Відповідно до частини 1 статті 1 Закону №771: оператор ринку харчових продуктів (далі - оператор ринку) - суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється реалізація та/або обіг харчових продуктів, і який відповідає за виконання вимог цього Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Отже, роздрібні торговельні підприємства є операторами ринку.

Особливістю роздрібного торговельного підприємства серед інших операторів ринку харчових продуктів є те, що воно не є виробником харчових продуктів, а співпрацює з постачальниками, вводить в обіг, здійснює зберігання та реалізацію харчових продуктів. Це вимагає впровадження гігієнічних вимог, процедур, заснованих на принципах НАССР, простежуваності та тісної співпраці з іншими учасниками харчового ланцюга.

Як оператори ринку, роздрібні торговельні підприємства здійснюють операції з харчовими продуктом, мають відповідну інфраструктуру: територію, приміщення, комунікації, обладнання; забезпечують захист від шкідників, прибирання приміщень, обладнання, технічне обслуговування обладнання, калібрування, вживають заходи із захисту харчових продуктів від забруднення та сторонніх домішок.

Тому саме вони мають забезпечити належний рівень захисту продукції та дотримання гігієнічних умов.

Можливі інциденти, пов’язані з безпечною продукцією, що реалізується в роздрібній торгівлі, можуть траплятися через неналежну інфраструктуру, або через неправильне поводження з харчовими продуктами. У такому випадку цей оператор ринку несе відповідальність відповідно до Закону № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин».

Кожен оператор ринку у сфері роздрібної торгівлі повинен забезпечити:

  • виконання вимог харчового законодавства;
  • знання всіх відповідних законодавчих актів, що стосуються гігієнічних вимог та процедур, заснованих на принципах НАССР;
  • впровадження внутрішніх процедур.

Відповідно до частини четвертої статті 21 Закону України №771 допускається застосування спрощеного підходу, за умови якщо такий підхід забезпечує однаковий рівень захисту здоров’я споживачів. Зазначене поширюється на потужності, які не обробляють харчові продукти, а саме заклади торгівлі, у тому числі на палатки,  прилавки та рухомі транспортні засоби для торгівлі.

Законодавець встановив, що вимоги щодо розробки, впровадження та ефективного застосування процедур за спрощеним підходом повинні бути пропорційними ризику.

На потужностях з незначним ступенем ризику (не здійснюються підготовка, обробка чи переробка харчових продуктів) небезпечні фактори можуть контролюватися за допомогою програм-передумов. У таких випадках є достатнім застосування лише принципу 1 системи НАССР "Аналіз небезпечних факторів" і дозволяється не використовувати інші принципи системи НАССР.

При застосуванні спрощеного підходу програми-передумови перетворюємо в операційні програми, які дають змогу контролювати у магазині небезпечні фактори у харчових продуктах, і дозволять не здійснювати розробку, впровадження та застосування інших постійно діючих процедур, що передбачені принципами системи НАССР.

Програми-передумови і запровадження процедур, заснованих на принципах НАССР у роздрібних торговельних підприємствах є ідентичними для усіх закладів роздрібної торгівлі незалежно від типу магазину та торгової площі.

Особливістю для окремих маркетів є наявність виробництва (випікання булочних виробів, печива тощо), у цьому випадку для виробництва слід користуватися вимогами щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), які затверджені наказом Міністерством аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 № 590.