Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

«Діти вулиці» - профілактичні рейди

18.08.2021
Служба у справах дітей Южноукраїнської міської ради

Підліток з пляшкою пива або слабоалкогольного напою в руках на вулиці,  у нічний час нажаль, досить буденне явище. Дорослі, проходячи повз, рідко зроблять зауваження, а найчастіше – байдуже відвернуться. Забуваючи при цьому, що пасивне зло небезпечне своїми, на перший погляд мало помітними, проте незворотними негативними наслідками. Подумати про те, чому у дитини в руках з’явилась пляшка або цигарка, у нас не вистачає часу.

З метою посилення профілактичної роботи щодо запобігання бездоглядності та правопорушень серед дітей, попередження криміногенної обстановки в підлітковому середовищі на території Южноукраїнської міської територіальної громади, вчинення протиправних дій дітьми, поширення проявів вживання неповнолітніми алкогольних та слабоалкогольних напоїв, продажу дітям спиртних напоїв та втягнення їх у пияцтво Спеціалістами служби у справах дітей Южноукраїнської міської ради спільно представниками відділення поліції №3 (м.Южноукраїнськ) Вознесенського районного відділу поліції та фахівцями Южоукраїнського міського центру соціальних служб  проводяться вечірні профілактичні рейди «Діти вулиці»    

Під час проведення рейдів контролюється перебування у закладах, у яких провадиться діяльність у сфері розваг, або закладах громадського харчування, на вулицях та інших громадських місцях Южноукраїнської міської територіальної громади дітей віком до 16 років з 22.00 до 06.00 години без присутності батьків, або осіб, які їх замінюють, та контроль щодо заборони реалізації у закладах торгівлі усіх форм власності дітям віком до 18 років тютюнових виробів, пива, алкогольних , слабоалкогольних напоїв, вин столових, а також розпиття у громадських місцях.

Власники закладів сфери розваг, закладів громадського харчування та уповноважені ними особи зобов’язані вживати заходів щодо недопущення у такі заклади з 22.00 до 6.00 години дітей до 16 років без супроводження батьків, законних представників дітей. Також вони мають право з 22.00 до 6.00 години вимагати у відвідувача документів, що засвідчує особу.

У разі виявлення дитини в розважальному закладі чи в громадських місцях (парки, вулиці, території шкіл та дитячих садків, дитячі та спортивні майданчики, бари, дискотеки, магазини з алкогольною продукцією тощо) у нічний час, батьки притягуються до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків (ст. 184 Ку КУпАП)

З неповнолітніми під час рейдів проводяться попереджувальні профілактичні бесіди щодо наслідків вживання алкогольних напоїв, тютюнопаління та правопорушень.

Такі заходи не мають на меті порушити права дітей, а лише обмежити можливість впливу на них негативного та небезпечного середовища. Це ефективна можливість попередження злочинності як з боку дітей, так і проти них.