Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Діяльність ЮУАЕС перевіряє Державна екологічна інспекція України

16.07.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

У ВП «Южно-Українська АЕС» з 12 по 23 липня проходить перевірка Державної екологічної інспекції України. Мета – з’ясувати, як на підприємстві дотримуються природоохоронного законодавства.

Перевірка комплексна, вона проводиться раз на три роки. Інспектори працюють за напрямами: промислове забруднення, водні та земельні ресурси, атмосферне повітря. Вони здійснюють обхід виробничих приміщень цехів та підрозділів, звертають увагу на поводження з різними типами відходів, вивчають документацію, перевіряють її на відповідність законодавчим вимогам, а також проводять лабораторні дослідження.

Атомна електростанція як потужне промислове підприємство має спеціальні дозволи на водокористування та викиди забруднюючих речовин в атмосферу від стаціонарних джерел. Перелік речовин та їх концентрація суворо регламентовані. Постійний контроль за цим веде власна лабораторія, підпорядкована відділу охорони навколишнього середовища ЮУАЕС. Під час перевірки інспектори Держекоінспеції працюють паралельно з фахівцями лабораторії ЮУАЕС. «Кожен працює зі своїм обладнанням, - пояснює провідний спеціаліст відділу інструментально-лабораторного контролю Миколаївської області Держекоінспекції Південно-Західного округу Олена Деркач, - ми паралельно виконуємо заміри, проводимо обрахунки, а потім порівнюємо отримані результати. Варто зазначити, що лабораторія атомної електростанції добре оснащена, персонал кваліфікований. Відчувається, що на підприємстві приділяється належна увага питанням збереження довкілля».

Голова комісії Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу (Миколаївської та Одеської обл.) Владислав Мартиченко зазначив, що переконаний у відкритості атомників та їх готовності до співпраці.

«Якщо будуть виявлені недоліки, вони будуть відображені в приписі. Підприємству надається час для усунення зауважень і приведення діяльності у відповідність до вимог законодавстваМи працюємо на результат, адже мета у обох сторін спільна – збереження довкілля», - підкреслив голова комісії на вступній нараді.

Крім Южно-Українського енергокомплексу, який об’єднує АЕС, ГАЕС та ГЕС, під час проведення нинішньої перевірки спеціалісти Держекоінспекції мають відпрацювати також у інших відокремлених підрозділах НАЕК «Енергоатом», що розташовані на южно-українському майданчику, а саме: у ВП «Складське господарство» та ВП «Атоменергомаш».