Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Не заіржавіли. Тепер бажано не перегрітися

07.07.2021
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Чисельні дощі та зливи начебто позаду, але замість них прийшла спека, що може нести загрозу здоров’ю людей. Як убезпечити себе від перегрівання?

Одяг у спекотні дні має бути легкий та вільний, з натуральних світлих тканин, голову потрібно накривати. Із собою бажано постійно мати питну воду. За надвисоких температур у період максимальної сонячної активності (з 11:00 до 17:00) без потреби краще не виходити на вулицю.

З кондиціонерами будьте обережними, не встановлюйте температуру нижче +23 градусів. Немає кондиціонера? Охолодити повітря можна за допомогою вентилятора та встановленої перед ним ємності з водою. Вода, випаровуючись, може охолодити приміщення на декілька градусів.

З раціону бажано виключити жирні, смажені та солодкі страви. Їжа має бути легка та корисна: фрукти, овочі, відварена або тушкована риба, курятина, холодні супи. Овочі та фрукти не забувайте мити.

Пити потрібно не менше 1,5-3 літри води в день для захисту організму від зневоднення. Виключить алкоголь (у тому числі й пиво), газовані напої, які не лише не втамовують спрагу, а й уповільнюють обмінні процеси в організмі. Не пийте дуже холодну воду, якщо не хочете захворіти на ангіну або ГРЗ.

Люди із серцево-судинними, онкологічними захворюваннями, хворобами органів дихання, іншими хронічними захворюваннями мають проконсультуватися з лікарями з питань попередження загострення стану здоров’я у спекотний період.

Особливої уваги потребують діти. Симптоми перегріву дитини – почервоніння шкіри, підвищена температура тіла, млявість, нудота, вередування без причин, часте дихання з задишкою, судоми, навіть втрата свідомості. За таких симптомів з дитини потрібно зняти одяг, надати дитині горизонтальне положення, протерти тіло вологою серветкою або змоченою тканиною та поїти кожні 5-10 хвилин. В разі втрати свідомості негайно викликайте швидку допомогу. Це стосується як дітей, так і дорослих.

Слід зазначити, що надання першої домедичної допомоги без відповідних знань може не допомогти, а нашкодити людині. Як розпізнати, це інсульт, перегрівання або внутрішній крововилив? Коли можна транспортувати людину будь-чим, а коли не можна її навіть перегортати? Тому якщо не знаєте, як допомогти, лише викличте швидку та чекайте на її прибуття. Хочете вміти надавати першу допомогу – навчайтесь на відповідних курсах.