Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Довкіллю без пластикових пакетів – бути!

02.07.2021
Відділ екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин Южноукраїнської міської ради

3 липня світова спільнота щороку відзначає Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів. Мешканцям нашої планети пропонується прожити цей день, не використовуючи поліетиленові пакети, яких протягом року використовується майже трильйон. Натомість для пакування товарів маємо безліч альтернативних варіантів у вигляді екоторбинок, паперових пакетів, сіток, що називають “авоськами” та навіть пакетів з кукурудзяного крохмалю.

Таким чином, це свято покликане сформувати нову екологічну поведінку, спробувати застосовувати її у повсякденному житті, привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразових пластикових виробів та, як наслідок, непоправного забруднення довкілля пластиковими відходами, а також поширити доступні екологічні рішення серед споживачів торговельних мереж, супермаркетів та магазинів роздрібної торгівлі.

З метою попередження неконтрольованого розповсюдження пластику Верховною радою України 1 червня 2021 року ухвалений Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України», яким встановлено заборону на використання пластикових пакетів, а саме:

- з 10 березня 2022 року - надтонких пластикових пакетів – товщиною менше 15 мікрометрів, окрім біорозкладних;   тонких пластикових пакетів - товщиною від 15 до 50 мікрометрів, крім біорозкладних;   оксорозкладних пластикових пакетів (пакетів з пластику з додаванням домішок для розкладання на дрібні часточки).

- з 1 січня 2023 року – пакетів з надтонкого поліетилену розміром до 225х345х450 мм, які призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м'яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

З 10 грудня 2021 року забороняється безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Родрібні ціни на них не можуть бути нижчими за мінімальні, які встановлюються державою. На кожному пластиковому пакеті має бути маркування, яке вказує на його склад.

Невиконання цих вимог тягне за собою відповідальність у вигляді штрафів:

  • за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів - у розмірі від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян);
  • за розповсюдження надтонких, тонких та оксорозкладних пакетів - у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Звертаємо увагу, що пластикові пакети, які не відповідають встановленим цим Законом Цим Законом, підлягають вилученню з обігу.

Давайте підтримаємо дану ініціативу та разом зробимо крок вперед до чистого довкілля!