Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Шановні батьки, подбайте про безпеку дітей під час канікул!

10.06.2021
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Літні канікули - чудова можливість дітям відпочити від занять, провести час з однолітками, пограти в улюблені ігри. Для того, щоб убезпечити їх безпечне перебування вдома та на природі, батькам необхідно заздалегідь навчати своїх чад правилам безпеки вдома та під час відпочинку на природі.

Щоб запобігти нещасним випадкам, слід створити заздалегідь відповідні умови для дитини та пам'ятайти, що загрозу життю представляє користування несправними електричними та газовими приладами, забавки із запальничками та сірниками, неправильне використання побутової хімії та неконтрольоване вживання ліків. На ці та інші теми щодо забезпечення безпеки дити необхідно спілкуватись постійно. Особливо важливо не залишати малолітніх дітей наодинці - це завжди ризиковано.

Також, однією з суттєвих тем є небезпечні знахідки - вибухонебезпечні предмети, на які можуть натрапити дітлахи під час відпочинку на природі. Артилерійські снаряди, міни, ручні гранати мешканці нашого краю систематично виявляють у самих різних місцях: ні відкритих територіях, у водоймах та їх узбережжях, присадибних ділянках та лісопаркових зонах. Поясніть, що у таких випадках необхідно сповістити дорослих та екстрені служби за номерами 101 або 102.

Не втрачає своєї актуальності питання вживання дикорослих грибів. Так, 9 червня на екстрений номер 101, від чергового лікаря Миколаївської обласної лікарні, надійшло повідомлення про госпіталізацію двох дітей у стані середньої важкості: 2014 та 2012 р.н., з діагнозом – отруєння дикорослими грибами. Діти повідомили, що їли гриби, які самі й зібрали у с. Прогресівка Березанської територіальної громади Миколаївського району.

Слід пам'ятати, що гриби особливо небезпечні саме для дітей! До 14 – 16 років гриби протипоказані взагалі, оскільки система травлення дитини "перебудовується" лише після 18 років. Навіть їстівні гриби малюкам – вороги! Молодий організм ще не може чинити опір отруті, і дитина перед нею зовсім беззахисна. Адже концентрація деяких токсичних речовин може збільшуватися у грибах у декілька разів! Їх співвідношення може коливатися, внаслідок цього токсичні дози, абсолютно нешкідливі для дорослих, стають смертельно небезпечними для дітей. Тому страва, яку їли дорослі, може бути отрутою для малюка! Отруєння малечі грибами проходить дуже тяжко. Легких випадків не буває!

Шановні батьки!

Особистим прикладом навчайте дітей правилам безпеки у побуті та під час відпочинку!

Пам'ятайте, безпека дітей - це перш за все, відповідальність рідних!

https://mk.dsns.gov.ua/