Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Введено в роботу першу чергу системи технічного водопостачання Южно-Української АЕС

04.06.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Сьогодні, 1 червня 2021 року, в рамках виконання проєкту «Реконструкція системи технічного водопостачання на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах ЮУАЕС» було введено в роботу перші два басейни. Вони призначені для вдосконалення системи охолодження енергоблоків Южно-Української АЕС у теплий період року.

В урочистостях з нагоди запуску першої черги бризкальних басейнів взяли участь т. в. о. президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін, голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький, народний депутат України Артем Чорноморов, мер міста Южноукраїнськ Валерій Онуфрієнко.

«Цього року також буде введено в експлуатацію третій та четвертий басейни з п‘яти передбачених і третій гідроагрегат Ташлицької ГАЕС, а завершення реконструкції та запуск басейну №5 заплановано на 2022 рік, – повідомив Петро Котін. – Результат, якого ми очікуємо від реалізації цього проєкту, – збільшення обсягів виробництва електроенергії Южно-Українською АЕС у літній період на 40%».

Він додав: використання сучасних технологій та обладнання під час будівництва надасть можливість наростити виробництво електричної енергії до 2549 млн кВт-год за максимальною розрахунковою оцінкою.

Керівник Енергоатома висловив вдячність генеральному підряднику – ПрАТ «Юженергобуд» та виробнику насосного обладнання – італійській компанії Termomeccanica Pompe, які у встановлені строки вийшли на перші пускові операції.

За підрахунками фахівців, введення в роботу п'яти бризкальних басейнів знизить температуру циркуляційної води на 7-8°С: кожен басейн – приблизно на 1,4°С. Це дасть змогу уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС і зняти обмеження потужності атомних енергоблоків у спекотний період року. Адже нині Ташлицьке водосховище забезпечує роботу ЮУАЕС на номінальній потужності 3000 МВт лише у холодну пору року. В літній період внаслідок підвищення температури циркуляційної води потужність станції обмежується до 1800 МВт, а в особливо спекотні дні – до 1500 МВт.

Проєктом передбачені також облаштування струменеспрямовуючої завіси в акваторії Ташлицького водосховища та будівництво комплексу споруд для заповнення й підживлення водойми-охолоджувача. Це покращить водно-хімічний і температурний режими ставка-охолоджувача, що позитивно вплине на місцеві флору та фауну.

Кошторисна вартість будівництва комплексу з п’яти бризкальних басейнів становить 3,4 млрд грн, станом на 1 квітня 2021-го виконано робіт на 2,3 млрд грн. Загальна вартість проєкту реконструкції ТГАЕС дорівнює 14,25 млрд грн, станом на 1 травня 2021 року профінансовано 3,3 млрд грн.

У вартість цього проєкту закладено 910,6 млн грн на соціально-екологічну програму розвитку регіону – покращення медичного і соціально-побутового обслуговування населення Миколаївської області та розвиток інженерних комунікацій. На такі програми із закладених коштів уже витрачено 191,8 млн грн.

За експертними оцінками, завдяки реалізації проєкту за наступні вісім років доходи Южно-Української АЕС можуть зрости у 20 разів, перевищивши 4,5 млрд грн на рік.

 

Для довідки: ВП «Южно-Українська АЕС» – єдиний в Україні енергокомплекс, де разом працюють базові ядерні й маневрені гідро- та гідроакумулювальні потужності. До його складу входять Южно-Українська АЕС та Каскад ГЕС-ГАЕС (Олександрівська ГЕС і Ташлицька ГАЕС).

Щороку енергокомплекс виробляє 17–20 млрд кВт-год електроенергії (близько 10% від загального виробництва в країні). Цього достатньо для забезпечення нормальних умов життєдіяльності Миколаївської, Одеської, Херсонської та Кіровоградської областей – регіону з п’ятимільйонним населенням.