Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Рятувальники Миколаївщини закликають громадян дотримуватись правил пожежної безпеки в екосистемах

19.05.2021
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

Пожежа - неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що розповсюджується в часі й просторі. Знищує матеріальні цінності, створює загрозу для життя людейтварин, негативно впливає на навколишнє природне середовище. Дим при горінні екосистем - їдкий, темний, густий. При спалюванні трави у місті та вздовж автодоріг, у повітря потрапляють солі важких металів, які осіли на траві та листі. Такий дим, зазначають фахівці, отруйний. А якщо уявити, скільки з травою згорає викинутих у неї пластикових пляшок і поліетиленових пакетів, то важко уявити, чим ми дихаємо. Вплив вуглекислого газу що виділяється в атмосферу провокує зміну клімату на планеті, задимлення і смог, що надовго зависає у повітрі, не дає нормально дихати, погіршує видимість на дорогах і може призвести до ДТП.

Аби достукатися до свідомості громадян, співробітники ДСНС, поліції, лісового господарства проводять інформаційно-просвітницьку роботу з населенням, спрямовану на недопущення пожеж в природних екосистемах. Значну допомогу в цьому надають представники ЗМІ, поширюючи важливу інформацію. Проте, палії на рекомендації увагу не звертають. Тут можуть допомогти лише суворі методи покарання за порушення правил пожежної безпеки, оскільки винуватець пожежі несе адміністративну відповідальність. Адміністративна відповідальність за порушення вимог пожежної та техногенної безпеки відповідно законодавства України про адміністративні правопорушення така: ст. 77 КУпАП порушення вимог пожежної безпеки в лісах - накладання штрафу становить 1530-4590 грн; ст. 771 КУпАП самовільне спалювання рослинності та її залишків - накладання штрафу становить 3060-6120 грн.

З огляду на ситуацію, штрафи мають бути великими, щоб громадяни розуміли, що це лише невелика частина коштів, необхідних для відшкодування завданих природі та екології збитків.

У Миколаївській області з початку 2021 року виникло 244 пожежі на відкритих територіях (272 — минулий рік) площа яких сягнула понад 69 га. Кожного дня вогнеборці виїжджають на боротьбу з вогняною стихією. Не виключенням став й сьогоднішній день. 18 квітня о 02:30 на спецлінію “101” надійшло повідомлення про пожежу сухостою та сміття на відкритій території с. Кам'яний міст Кам`яномостівської об'єднаної територіальної громади Первомайського району. Вогнеборці 23 державної пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС України у Миколаївській області ліквідували пожежу площею 200 кв. м, її спричинило необережне поводження з вогнем не встановленої особи.

Головне управління ДСНС України у Миколаївській області нагадує основні правила пожежної безпеки в екосистемах та нагадує, що протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

• спалювати сухостій, очерет та хвойний настил;

• курити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;

• створювати смітники та спалювати відходи;

• залишати на відкритій території просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я.

У разі оголошення надзвичайної пожежної небезпеки (5-го класу) категорично забороняється:

• розводити багаття у лісі та лісопосадках;

• заїжджати в ліс автомобілем;

• полювати з використанням вогнепальної зброї.