Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Призначення житлових субсидій з 01 травня 2021 року

11.05.2021
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Уряд постановою від 14.04.2021 №  420 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» вніс зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (далі - Положення), які направлені на посилення адресності надання житлових субсидій.

У травні 2021 року призначення житлової субсидії (у тому числі на наступний період) буде проводиться лише після подання нових заяви про призначення та надання житлової субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.

Під час призначення житлових субсидій будуть переглянуті підходи до врахування майнового стану, зокрема під час призначення житлових субсидій враховуватимуться отримані доходи від депозитів, дивіденди від цінних паперів, здійснення одноразових вартісних покупок, здійснення операцій з купівлі іноземної валюти, банківських металів, перетину кордону тощо.

Вказаним рішенням скасовано діяльність та повноваження комісій, утворених місцевими органами влади, щодо прийняття рішення про призначення житлових субсидій в окремих випадках за наявності умов, за яких така субсидія не призначається.

Впродовж травня-вересня 2021 року документи, необхідні для отримання субсидії, будуть прийматися від громадян у сільській місцевості – уповноваженими особами, визначеними виконавчими органами ради територіальної громади, та структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних державних адміністрацій - також у паперовому вигляді; у містах заяви прийматимуть лише ЦНАПи.

Заява і декларація можуть бути надіслані поштою на адресу структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем реєстрації або в електронній формі через Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Портал Дія», офіційний веб-сайт Мінсоцполітики.

Наразі нові форми заяви та декларації не затверджені Міністерством соціальної політики України. Про зміни що внесені до Порядку призначення житлових субсидій та про дату початку прийому документів буде повідомлено додатково.

Мінсоцполітики підготувало зміни до форм Заяви про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі та Декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Проект відповідного наказу був розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок.

Так, Декларація має бути доповнена такими пунктами:

- Інформація про придбання безготівкової та/або готівкової іноземної валюти, банківських металів на загальну суму, що перевищує 50 тисяч гривень, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії;

- Відомості про наявність… коштів на депозитних рахунках у розмірі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатних (у 2021 році така межа становить 56 750 грн).

Пункт з інформацією про придбання товарів чи послуг на суму понад 50 тисяч грн хочуть деталізувати (зокрема щодо таких позицій як цінні папери, фінансові інструменти, віртуальні активи тощо).

Відомості про транспортні засоби слід буде вказувати, якщо з дати їх випуску минуло менше ніж 15 років (зараз - 5 років).

Нагадаємо, що з 1 травня усім, хто бажає отримувати субсидію, потрібно подати нову заяву та пакет супровідних документів. Таким чином автоматичного продовження субсидії не буде.