Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українській АЕС пройшли командно-штабні антитерористичні навчання

27.04.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На Южно-Українській атомній станції 23 квітня завершилися дводенні планові командно-штабні навчання антитерористичної спрямованості. Перевірено готовність сил і засобів на випадок вчинення диверсії чи терористичного акту на об’єктах ВП ЮУАЕС.

Оперативність реагування чергових підрозділів об’єктового плану взаємодії в разі диверсії та настання кризової  ситуації на Южно-Українському енергокомплексі перевіряють щороку. Нині ж в умовах карантинних обмежень навчання мали певні особливості (серед іншого скорочення кількості учасників) та пройшли з дотриманням усіх необхідних заходів безпеки.

До командно-штабних навчань були залучені члени антитерористичного штабу, оперативний персонал, служба фізичного захисту, медики здоровпункту, загін воєнізованої охорони ВП ЮУАЕС, а також особовий склад військової частини Нацгвардії, яка охороняє атомну станцію, представники територіальних підрозділів Держатомрегулювання, СБУ, ДСНС, Нацполіції, поліції охорони, прокуратури, медзакладу міста-супутника атомної станції.

Навчаннями керував очільник антитерористичного штабу, генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко. Він зазначив: «Усі ми знаємо, що нині відбувається на східних рубежах нашої країни. Ситуація сьогодні нагадує 2014 рік. І наш об’єкт на півдні України разом з Запорізькою АЕС – серед найпривабливіших для нанесення військового удару. Тож закликаю всіх поставитися до ситуації з надзвичайною серйозністю, до максимального розуміння та чіткого виконання поставленого завдання».

Сценарій передбачав наявність зовнішніх і внутрішніх порушників, які УМОВНО ЗА ТРЕНУВАННЯМ намагалися вчинити правопорушення в декількох захищених зонах атомної станції та на життєвоважливих об’єктах підприємства.

План навчань налічував 3 ввідні. Теоретичну частину учасники відпрацювали в кризовому центрі ЮУАЕС. Було здійснено також практичну перевірку готовності сил і засобів фізичного захисту та оборони об'єкта, зокрема з застосуванням системи СКІФ.  

Підбиваючи підсумок заходу, заступник генерального директора ВП ЮУАЕС з фізичного захисту та режиму Іван Жебет констатував: «Учасники навчань з поставленим завданням впоралися. Вони продемонстрували злагодженість дій і практичні навички, необхідні для організації та проведення заходів з протидії терористичним загрозам». Іван Жебет наголосив, що на території  Миколаївської області продовжує діяти «жовтий» рівень терористичної загрози, який означає, що така загроза імовірна. Тож готовності до запобігання та протидії диверсантам і терористам на Южно-Українському енергокомплексі надається найсерйозніша увага.