Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

В інформцентрі ЮУАЕС підбили підсумки першого етапу Всеукраїнського конкурсу рефератів «Ядерна енергія і світ»

26.04.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

У інформаційному центрі Южно-Українського енергокомплексу підбили підсумки першого етапу Всеукраїнського конкурсу рефератів «Ядерна енергія і світ».

Учасниками конкурсу традиційно є учні старшої школи (9–11 класів), молодь ліцеїв і гімназій, які цікавляться різними аспектами вивчення ядерної фізики та ядерної енергетики, історією і набутим досвідом людства з розвитку ядерної галузі, а також мають схильність до науково-дослідницької роботи та прагнуть розкрити свої творчі здібності.

Цього року індивідуальні доробки у формі реферату або науково-дослідницької роботи з результатами власних міркувань чи досліджень, для участі у інтелектуальному батлі  до інформцентру ВП ЮУАЕС подали 14 учасників. До захисту рефератів дійшли 11. Вони представляли загальноосвітні школи, гімназію та професійний ліцей міста-супутника Южно-Української АЕС, а також Калинівський навчально-виховний комплекс Снігурівської міської ради (Баштанський район Миколаївської області). «Ми раді розширенню географії нашого конкурсу. Цьогоріч до нас приєдналися старшокласники Калинівки. Вони дізналися про наш захід з Інтернету. Прислали заявки. Консультувалися телефоном та електронною поштою. Захищалися онлайн. І хоч призових місць не взяли, проте представили дуже достойні роботи», - розповіла член команди організаторів конкурсу методист управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУАЕС Світлана Дідик.

Роботи конкурсантів традиційно оцінювало професійне журі з фахівців-атомників. Обрані теми стосувалися впливу радіації на навколишнє середовище, порівняння традиційних і альтернативних джерел енергії, захисту довкілля, застосування радіації в медицині, перспектив розвитку ядерної енергетики, охорони праці та цивільного захисту, ролі жінки в атомній енергетиці та інших злободенних і важливих питань.

«Відрадно, що конкурсантів побільшало, обрані учасниками теми з року в рік все актуальніші, а їхні роботи все цікавіші та глибші, так би мовити, ближчі до нашого міста та нашої атомної станції. Наприклад, порадували реферат про наш Південний Буг та дозаповнення Олександрівського водосховища, робота про нашу АЕС, ключові аспекти її діяльності. Хочеться, щоб таких досліджень ставало все більше. Вважаю, що наші учасники достойно представлять Южно-Український енергокомплекс у другому конкурсному етапі, на всеукраїнському рівні», - переконаний голова журі, начальник лабораторії зовнішньої дозиметрії ВП ЮУАЕС Андрій Гришан.

З кожною роботою члени журі ознайомилися заздалегідь, після чого надали авторам свої рецензії та рекомендації. Для захисту власного реферату учасники представляли коротку презентацію та мали по 10 хвилин регламентного часу. Крім того, конкурсанти відповідали на запитання журі за темою доповіді.

У процесі оцінювання до уваги бралися  відповідність викладеного матеріалу тематиці конкурсу, якість оформлення, актуальність теми, спеціальні знання, самостійність мислення, оригінальність подання матеріалу, якість захисту роботи та точність відповідей на запитання.

У результаті найкращою визнано дослідницьку роботу учениці 10 класу Южноукраїнської ЗОCШ №2 Карини Шевченко «Традиційні чи альтернативні джерела енергії? Безпека і надійність постачань різних виробників електричної енергії». «Цю тему я обрала, оскільки вона цікава для мене та дуже актуальна. Насамперед через нещодавню трагедію у Техасі. Саме вона наштовхнула мене на такий вибір, - поділилася переможниця відбіркового етапу.

Друге та третє місця у першому етапі конкурсу посіли відповідно учениця 10 класу Южноукраїнської гімназії Мирослава Аман з рефератом «Світ з ядерною енергетикою чи без» та дев’ятикласниця 4-ї міської школи Марина Масол з роботою «Проблеми водності Південного Бугу та шляхи їх вирішення».

Традиційно призери отримали грошові заохочення: автор кращої роботи - 3 тис. грн; рефератів, які посіли друге та третє місця, – 2 тис. грн та 1 тис. грн відповідно. Були цього року і нововведення у процедурі нагородження. За пророблену велику роботу та глибоке опрацювання теми (номінації «оригінальність», «актуальність теми» та «відданість людям») поруч з фіналістами грошові заохочення – по 500 грн кожен – отримали ще три учасники конкурсу.

Підсумкові інтелектуальні баталії другого етапу Всеукраїнського конкурсу рефератів «Ядерна енергія і світ» мають відбутися у травні. Їх учасниками стануть фіналісти відбіркового етапу. Отже, Южно-Українську АЕС представлятимуть Карина Шевченко, Мирослава Аман та Марина Масол.


Додатково:

Організатором щорічного конкурсу рефератів виступає Українське ядерне товариство. Захід проводиться за участі профільних ЗВО – НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Одеського національного політехнічного університету, Національного університету «Львівська політехніка», а також Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

Конкурс має на меті формування об’єктивного ставлення старшокласників до атомної енергетики, поглиблення знань школярів і підтримку талановитої молоді. На Южно-Українській АЕС конкурс проходить у рамках молодіжного проєкту «Natural Education», його програма знайомить молодь з роботою атомної станції через теоретичні та практичні заняття, екскурсії, інтелектуальні турніри.

Конкурс проводиться у два етапи. Організаційні заходи І етапу (відбіркового) здійснюються в містах-супутниках відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом», населених пунктах 30-км зон АЕС, м. Києві та на базі профільних ЗВО.