Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

З 1 квітня по 15 червня, у період масового розмноження диких тварин, на всій території України вводиться "сезон тиші"

01.04.2021
Управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин ЮМР

Сезон тиші» впроваджений в Україні на законодавчому рівні у 2015 році на виконання статті 39 Закону України «Про тваринний світ».

Цей природоохоронний захід організовується щороку з метою забезпечення існування, умов розмноження та шляхів міграції диких тварин в період їх масового розмноження.  

⠀У цей період у лісах заборонені будь-які заходи, що є джерелом підвищеного шуму та неспокою. Серед них:

  • санітарні рубки лісу;
  • стрілянина;
  • вибухові роботи;
  • феєрверки;
  • проведення ралі та інших змагань на транспортних засобах;
  • використання моторних маломірних суден.

⠀Особливо важлива заборона на проведення будь-яких санітарних рубок — суцільних і вибіркових, не лише в лісах, але і в об'єктах зеленого насадження міст і населених пунктів. Для об'єктів природно-заповідного фонду ця заборона взагалі украй потрібна, адже санітарні рубки, що проводяться навесні, зривають гніздування різних видів птахів, передусім хижих, а також заважають розмноженню диких видів звірів, у тому числі мисливської фауни.

Забезпечувати охорону середовища існування, шляхів міграції та умов розмноження диких тварин повинні організації, установи, підприємства і громадяни, які здійснюють діяльність, що може вплинути на стан тваринного світу.

В період тиші в лісі не забороняється гуляти та дихати свіжим повітрям, але не можна кричати чи, скажімо, голосно слухати музику.

Пам’ятайте, що ви в гостях у природи!