Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На основних будівельних об’єктах ЮУАЕС активізувалися роботи

23.03.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Терміни введення в роботу першого пускового комплексу проєкту реконструкції системи технічного водопостачання Южно-Української АЕС і третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС будуть збережені. Це завдання номер один. Таким меседжем очільниця Дирекції з проєктів та інвестиційних програм ДП «НАЕК «Енергоатом» Тетяна Амосова підбила підсумки робочої наради з вирішення нагальних питань будівництва основних об’єктів ЮУАЕС, що проходила 17-19 березня на южно-українському майданчику.

У засіданні взяли участь фахівці Дирекції НАЕК «Енергоатом», ПрАТ «Укргідропроект», ПрАТ «Юженергобуд», ВП ЮУАЕС і ВП «Атомпроектінжиніринг» (ВП АПІ), який 2020 року визначено головним замовником пріоритетних проєктів Компанії.

У перебігу наради оглянули та обговорили фактичний стан проєктних і будівельних робіт на бризкальних басейнах, підстанції «Бризкальна» та будівлі насосної станції подачі води (входять до системи технічного водопостачання ЮУАЕС), на насосній підживлення №2 (входить до комплексу споруд для заповнення і підживлення Ташлицького водосховища) та на 3 гідроагрегаті ТГАЕС. Останнім часом будівельні роботи на об’єктах активізувалися і, аби не зірвати намічених планів, найближчими днями графік буде переглянуто. Пожвавленню в значній мірі посприяло погашення Компанією кредиторської заборгованості перед генпідрядною організацією – ПрАТ «Юженергобуд».

«Останню нараду з питань будівництва, яка пройшла в січні нинішнього року в Києві, ми присвятили вирішенню питань погашення кредиторської заборгованості та активізації робіт. На жаль, минулого року через критичний фінансовий стан нашої Компанії ми вибилися з графіка платежів. Це призвело до уповільнення темпів будівництва, - пояснює причини Тетяна Амосова. – Цього року ситуація покращилась. Енергоатому частково погасили заборгованість минулого року за відпущену електроенергію, що дозволило провести основні платежі по наших обєктах, зокрема, по бризкальних басейнах і Ташлицькій ГАЕС. А це досить велика сума – майже 500 мільйонів гривень».

Директорка з проєктів та інвестиційних програм ДП «НАЕК «Енергоатом» зазначила також, що нині підрядна організація нарощує темпи робіт, для цього закуплено всі необхідні матеріали. Днями їх очікують на будівельному майданчику бризкальних басейнів. У місячний термін Юженергобуд має надолужити відставання від графіка, і в другій половині квітня ввести в роботу першу чергу проєкту реконструкції системи технічного водопостачання ЮУАЕС.

Не залишились поза увагою учасників наради й питання підготовки програм індивідуальних і комплексних випробувань. Їх мають винести на обговорення фахівців цехів Южно-Української АЕС, які в майбутньому експлуатуватимуть ці об’єкти, ВП АПІ та організацій, що будуть проводити пуско-налагоджувальні роботи.

Критичним через пандемію виявилося питання присутності на будівельному майданчику шеф-інженерів фірм-виробників обладнання. Мова йшла про насоси, крани та устаткування підстанції «Бризкальна». Наступного тижня на ЮУАЕС мають прибути спеціалісти ТОВ «Київський завод ПТО», що виготовило крани, вирішується питання і з чеською фірмою «I&C Energo a.s.», обладнання якої стоїть на підстанції. А от з Termomeccanica POMPE S.p.A (Італія) - постачальником насосного устаткування для насосної станції бризкальних басейнів – вирішили вдатися до вже звичних за роки пандемії відео-конференцій. Южно-українські фахівці запевняють, що таким чином зможуть виконати всі необхідні налагоджувальні роботи без прямої участі її представників.

Під час наради порушували також питання щодо виконання робіт за проєктом «Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№3-6. Гідроагрегат №3». Тут у рамках другого пускового комплексу будується споруда для дизель-генераторної установки, монтуються металоконструкції кабельної естакади, електро- та компресорне обладнання системи пневмогосподарства, трубопроводи системи оливогосподарства третього гідроагрегату, встановлюються на штатне місце реактори генераторної схеми видачі потужності 15,75 кВт тощо. У рамках третього пускового комплексу виконується реконструкція Лівобережної та Правобережної гребель Ташлицького водосховища.

Окремим питанням порядку денного було коригування проєктно-кошторисної документації та обсягів будівельних робіт.

 

 

Коментуючи хід реалізації проєктів на майданчику ЮУАЕС, генеральний директор ВП «Атомпроектінжиніринг» Микола Божко наголосив: «Завдання щодо завершення довгобудів Южно-Української АЕС поставив перед нами президент КомпаніїПо-перше, бризкальні басейни вивільнять «заперті» потужності атомної станції, а введення в експлуатацію третього гідроагрегату Ташлицької ГАЕС з системою автоматичного керування дозволить ГАЕС повноправно вийти на ринок допоміжних послуг. А це вже зовсім інша економіка. Ми отримаємо значно більший економічний ефект для Енергоатома, атомної станції, людей. Державна компанія має заробляти гроші, сплачувати податки, тим самим розвивати країну. Ось такий наш підхід».

М.Божко також оголосив найближчі плани АПІ: кінець квітня - старт дослідно-промислової експлуатації першого пускового комплексу проєкту реконструкції системи технічного водоспостачання ЮУАЕС; жовтень-листопад – пуск другої черги; наступний рік – завершення будівництва 5 бризкального басейну. Щодо Ташлицької ГАЕС, то тут планують завершити всі монтажні роботи і зробити першу прокрутку третього гідроагрегату вже до кінця року.

 

Додатково:

Реалізація проєкту «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1..3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС» дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності южно-українських енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в спекотні літні періоди.

Практичну реалізацію проєкту реконструкції системи техводопостачання ЮУАЕС розпочато в середині березня 2016 року. Оперативний штаб створено наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» для вирішення всіх критичних питань, що виникають під час будівництва.

Високоманеврена Ташлицька ГАЕС – одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу. Основне призначення ТГАЕС - виробництво електроенергії для покриття вечірніх і ранішніх піків споживання та використання надлишкової нічної енергії. Нині в експлуатації перебуває перша черга станції: 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3.

Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.