Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Узгоджено режими роботи Олександрівського водосховища на весняно-літній період

17.03.2021
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Міжвідомча комісія при Південно-Бузькому басейновому управлінні водних ресурсів (БУВР) Держводагентства України узгодила режими роботи для основних  водосховищ і водогосподарських систем на час пропуску весняного водопілля та літній період 2021 року. До переліку штучних водойм, робота яких регламентується, входить і Олександрівське водосховище.

Найнижче за географічним розташуванням на руслі Південного Бугу Олександрівське водосховище належить до гідроспоруд Южно-Українського енергетичного комплексу та має комплексне призначення. Воно забезпечує роботу Олександрівської ГЕС, є нижньою водоймою для Ташлицької ГАЕС та виступає в ролі водного акумулятора в меженний (маловодний) період. Спрацювання накопиченого у водосховищі об’єму води дозволяє в посушливий період певний час забезпечувати санітарно-екологічний попуск у пониззя ріки. З року в рік такі періоди збільшуються, а акумулювальні можливості водосховища, на жаль, невеликі, тож запасів води часто не вистачає.

Це розуміють члени Міжвідомчої комісії при Південно-Бузькому БУВР. Тому, аби розтягнути запаси водойми на якомога довший період, другий рік поспіль Держводагенству України екологічні витрати води з Олександрівського водосховища запропоновано затвердити на оптимальних рівнях. У протоколі засідання зазначено: «У разі настання дуже маловодного періоду для стабільного водопостачання нижче розташованих водокористувачів водосховище має бути спрацьоване до позначки 15,20 м (за балтійською системою (БС)), забезпечуючи екологічні витрати води в розмірі 12,1 м3/с. У випадку досягнення позначки 15,20 м (БС), за узгодженням з керівництвом КП «Водопостачання м. Вознесенська», екологічні витрати забезпечувати в розмірі 9,5 м3/с, спрацьовуючи водосховище до дозволеного спрацювання 14,4 м (БС)».

Засідання Міжвідомчої комісії з узгодження режимів роботи основних водосховищ Південного Бугу пройшло 2 березня в форматі відеоконференції. У нараді взяли участь представники регіональних офісів водних ресурсів, розташованих у басейні річки; департаментів агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрацій; управлінь цивільного захисту облдержадміністрацій; управлінь охорони, використання та відтворення водних біоресурсів і регулювання рибальства; Вінницького обласного центру з гідрометеорології; енергетичних компаній.

Учасники відеоконференції провели аналіз проходження весняної повені та літньо-осінньої межені в 2020 році, розглянули гідрометеорологічні умови формування весняного водопілля на 2021 рік.

У своїй доповіді начальник відділу техногенно-екологічної безпеки БУВР Південного Бугу Лариса Кошова наголосила, що в басейні річки спостерігається стійка тенденція до зниження водності. За її словами, 2020 року цей показник був надзвичайно низьким - 99-99,5% забезпеченості стоку. Середня річна витрата води на водпосту Олександрівка за норми 91,4 м3/с минулоріч склала 22,4 м3/с (24,5%).

У теперішній час водність в басейні залишається низькою, на кінець лютого – 31-48% від норми. Згідно з даними Укргідрометцентру весняне водопілля 2021 року очікується теж нижчим від норми. За таких умов запропоновано переглянути величини санітарних витрат 

води по всій протяжності р. Південний Буг і річок Синюха, Гнилий Тікич, Інгул з подальшим внесенням змін до Правил експлуатації водосховищ басейну.

Наступним етапом може стати визначення замовника та виконавця робіт з розрахунків річного та мінімального стоку на 10 основних гідрологічних постах у басейні Південного Бугу з врахуванням спостережень останніх років, так як державне фінансування на зазначені роботи не передбачене.

Додатково

Ташлицька ГАЕС і Олександрівська ГЕС – складові Южно-Українського енергокомплексу, що є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей. Нині в експлуатації перебувають 3 атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт Южно-Української АЕС, 2 гідроагрегати сумарною потужністю 9,8 МВт Олександрівської ГЕС і 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт Ташлицької ГАЕС.

Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.

Уточнений проєкт гідрокомплексу передбачає максимальну рівневу позначку Олександрівського водосховища 20,7 метра. У разі втілення проєкту закумульованої води має вистачити для сезонного регулювання стоку річки, зрошування сільськогосподарських угідь і забезпечення комунально-побутових потреб регіону впродовж усього року.