Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Безпечне ведення бджільництва

04.02.2021
Управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин ЮМР

Бджільництво на сьогоднішній день - це значуща галузь господарства, яка не тільки дає цінні продукти харчування та лікування, але й приносить значущу користь суспільству, збільшуючи врожаї сільськогосподарських культур та забезпечуючи населення вагомою часткою продуктів харчування.

Велику небезпеку для ведення бджільництва в наш час все частіше створює діяльність з вирощування технічних та продовольчих культур. Використання для землеробства засобів захисту рослин, стимуляторів їх росту, мінеральних добрив, інших препаратів, здійснення інших небезпечних для бджіл робіт може призвести до їх фізичного знищення під час медозбору.

З метою попередження таких випадків необхідне об’єднання зусиль пасічників та аграріїв у цьому напрямку, а саме - дотримання ними певних правил у веденні своєї діяльності, що включає, насамперед, інформування одне одного про свої наміри.

Що стосується аграріїв, то особи, що застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, повинні попереджати про це через засоби масової інформації не пізніше, аніж за три дні. У повідомленні мають міститися наступні дані: дата обробки, назва препарату, ступінь та строк його токсичності.

Крім того, у сільському та лісовому господарстві дозволяється застосування лише ті засоби захисту рослин, перелік яких затверджений у встановленому порядку центральним органом виконавчої влади з питань аграрної політики – Державний реєстр пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.

Зі свого боку, бджолярам необхідно реєструвати пасіки за місцем проживання фізичної особи або місцезнаходженням юридичної особи (якщо бджоляр є юридичною особою), оформити санітарно-ветеринарний паспорт та повідомити про розташування пасіки раду відповідного населеного пункту/ОТГ, Держпродспоживслужбу та екологічну інспекцію (зразок заяви 1), а також  за необхідності - сільгосповиробника (зразок заяви 2). При переміщенні бджолосімей – інформувати раду відповідного населеного пункту про місце та період розміщення пасіки, та, у разі необхідності, отримувати згоду сільгоспвиробника, на ділянці якого планується розміщення пасіки (зразок заяви 3зразок заяви 4).

З метою налагодження роботи між аграрієм і пасічником останній може ініціювати перед сільською, селищною радою або об’єднаною територіальною громадою створення постійно-діючої комісії з питань бджільництва, в тому числі щодо встановлення факту отруєння бджіл (зразок заяви 5).

Дуже зручною у покращенні координації між пасічниками та аграріями є автоматична інформаційна система (www.grand.expert), яку було запроваджено ще у 2019 році для миттєвого та безкоштовного оповіщення пасічників про обробку рослин пестицидами.

Для плідної співпраці аграріїв, бджолярів та органів місцевого самоврядування в межах Южноукраїнської міської територіальної громади зацікавлених осіб просимо звертатися за адресою: м. Южноукраїнськ, б-р Цвіточний, б. 9, тел.: (05136) 5-51-71.

 

Корисні посилання:

Ветеринарно-санітарні вимоги, обов'язкові для виконання в галузі бджільництва

Обов’язки юридичих та фізичних осіб, які застосовують засоби захисту рослин

Методичні рекомендації для бджолярів