Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Про роботу відділення організації адресної грошової та натуральної  допомоги КЗ у «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Южноукраїнська» у 2020 році

25.01.2021
КЗ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соцпослуг) м.Южноукраїнська"

У відділенні організації надання адресної натуральної та грошової допомоги надано послуг 4547 особам (5718 особам - у 2019 році), які потребували соціальної допомоги, що на  1171 особу менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Основною причиною зменшення обслуговуваного населення є карантинні обмеження і призупинення надання послуг перукаря, швачки та взуттєвика на 2,5 місяці.

Також на відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги покладено обов’язки з виконання окремих напрямків міської комплексної Програми „Турбота”: матеріальна допомога з міського бюджету окремим категоріям громадян на лікування та вирішення соціально-побутових питань, пільгове зубопротезування окремих категорій громадян, надання щомісячних продуктових наборів, користування пільговим „соціальним пакетом” міського кабельного телебачення „Квант”, забезпечення гарячими обідами малозабезпечених громадян, забезпечення талонами на ліки учасників війни та інші напрямки.

Також з метою виявлення осіб, які потребують соціальної допомоги, працівниками територіального центру проводяться поквартирні обходи серед осіб похилого віку та осіб з інвалідністю, під час яких надається вичерпна інформація про послуги, різні види допомог як з міського бюджету, так і за кошти державного бюджету, серед громадян проводилася інформаційно-роз'яснювальна робота щодо дотримання протипожежної безпеки, захисту від  аферистів та ін. 

Станом на 01.01.2021 обстежено 347 таких осіб.

Працівники територіального центру по поштовим скриньках розповсюджують буклети та інформаційні листівки про послуги, які надаються в комунальному закладі, пам’ятки щодо попередження пожеж і загибелі на них та як захистити себе від шахраїв.   З початку осінньо-зимового періоду розповсюджено 504 листівки.

Працівникам територіального центру під підпис проведено інструктажі щодо профілактичних заходів з недопущення поширення випадків коронавірусу та основних симптомів коронавірусної інфекції. Для персоналу придбано захисні маски, рукавички, дезінфікуючі засоби, запроваджено щоденний температурний скринінг персоналу та моніторинг епідемічної ситуації у відділеннях.

Активізовано роботу щодо виявлення та обслуговування одиноких та одноко проживаючих громадян похилого віку та осіб з інвалідністю вдома. У разі необхідності працівники територіального центру готові допомогти їм придбати продукти харчування, лікарські засоби, засоби першої необхідності, здійснити оплату комунальних послуг. Дана інформація була висвітлена на офіційному сайті міста та на сторінці соціальної мережі «Фейсбук». Відповідно до виявленої потреби 5 осіб щотижня забезпечувалися продуктами харчування та ліками.

Соціальні працівники територіального центру приймають активну участь у забезпеченні малозахищених громадян міста продовольчими наборами.

З 30 березня 2020 року завдяки небайдужим підприємцям нашого міста, особи похилого віку та особи з інвалідністю, які перебувають на обслуговуванні у відділенні соціальної допомоги вдома територіального центру, малозабезпечені особи похилого віку міста, багатодітні сім'ї забезпечувалися щоденними свіжоспеченими хлібобулочними виробами. Вироби були роздані 1436 особам.

Соціальні працівники територіального центру забезпечили продуктовими наборами потребуючих за адресами проживання та особистим зверненням, які благодійно надала парафія Святого Антонія з Падуї у місті Южноукраїнськ. Всього охоплено  15 таких осіб. 

За ініціативи Міністерства соціальної політики  України спільно із Національною мережею продуктових магазинів АТБ та Миколаївською обласною державною адміністрацією, у період карантину та у зв’язку із коронавірусною інфекцією COVID-19  проводилася акція щодо забезпечення найбільш вразливих верств населення міста Южноукраїнська (одиноких осіб, осіб одиноко проживаючих, громадян віком понад 80 років, громадян похилого віку та осіб з інвалідністю) продуктовими наборами. Всього 210 осіб отримали продовольчі набори.

За ініціативи керівництва та  працівників ПрАТ «ЮЖЕНЕРГОБУД», за період карантинних заходів спеціалісти територіального центру були залучені до роздачі продуктових наборів потребуючим особам.

За ініціативи ПрАТ «Юженергобуд» спільно з працівниками територіального центру та з нагоди новорічних свят, було роздано вдома продовольчі набори 148 особам з числа осіб похилого віку та осіб з інвалідністю.

При територіальному центрі створено «гарячу» телефонну лінію для виявлення потреб одиноких громадян похилого віку, осіб з інвалідністю, сімей з дітьми, зокрема з дітьми з інвалідністю. За консультацією звернулася 31 особа. Потреби 18 осіб задоволені.

Грошову допомогу отримали 324 особи, натуральну отримали 4223 особи.

З 13 березня до 01 червня 2020 року у зв’язку з карантинними обмеженнями надання соціальних послуг перукаря, послуг з ремонту одягу та ремонту взуття призупинялося.

Соціальні послуги надаються з додержанням Державних санітарних правил та норм, затверджених постановою першого заступника Головного державного санітарного лікаря України від  25.03.1999  №22.

Перукарські послуги отримали - 1258 осіб, з них за оплату – 1137 осіб.

Послуги взуттьовика отримала - 61 особа.

Послуги швачки отримали - 62  особи. 

За кошти міського бюджету придбано ксерокс, установлено двері та проведено ремонт стелі в соціальній перукарні.

Послугою «Університет третього віку» у навчальному 2019-2020 році скористалися 250 осіб, працювало 10 факультетів («Літературний та художньо-прикладного мистецтва», «Основи права», «Медико – валеологічний», дві групи «Фізичного виховання» (фітнес-клуб «Малібу», басейн), дві групи «Основи комп’ютерної грамотності», «Основи психології», «Українська мова», «Англійська мова», «Образотворче мистецтво», дві групи «Скандинавська хода».

З 28.09.2020 розпочався новий навчальний 2020-2021 рік в «Університеті третього віку» відкриттям факультету «Скандинавська хода» (група 25 осіб). З жовтня працюють ще два факультети «Психологія» - група 25 осіб та «Основи права» - група 16 осіб. Інші факультети не працювали у зв’язку з карантином, оскільки викладачами є вчителі шкіл та лікар  НКП «Южноукраїнській міський центр первинної медично-санітарної допомоги».

Продовжує свою роботу пункт прокату засобів реабілітації. З метою збільшення асортименту в пункті прокату засобів реабілітації у звітному періоді за кошти міського бюджету було закуплено ходунки. У поточному році благодійно надійшли від громадян міста різні засоби реабілітації, тим самим пункт поповнився та на теперішній час налічує 124 одиниці засобів (милиці, палиці, візки, ходунки, рулатори, допоміжні засоби реабілітації). У поточному році пунктом скористалося 22 особи, з них 11 осіб - за оплату.

Відповідно до затвердженого рішення Южноукраїнської міської ради від 13.07.2017 «Про затвердження Положення про комунальний заклад «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Южноукраїнська» у новій редакції» було створено службу «Соціальне таксі». Надано послуг 113 особам.

Відповідно до розпорядження Южноукраїнського міського голови від  20.03.2020 №69-р водій та транспортний засіб служби «Соціальне таксі» залучався до перевезення осіб, хворих на хронічну ниркову недостатність, до міста Вознесенська тричі на тиждень.

При територіальному центрі також надаються послуги мобільним сходовим підйомником особам з інвалідністю, які пересуваються на візках. Протягом звітного періоду транспортні послуги сходовим мобільним підйомником отримали  11 осіб з інвалідністю ( 68 послуг).

22 травня 2020 року на баланс територіального центру передано від ДСП та ОЗ контейнери для збору вживаного одягу, взуття та іграшок.

З 01 вересня 2020 року при комунальному закладі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Южноукраїнська» розпочато роботу пункту безкоштовного забезпечення одягом, взуттям та іншими речами, верств населення, які перебувають  в складних життєвих обставинах, «Одежина». У поточному році введено 0,5 штатної одиниці комірника. Облаштоване робоче місце, придбано необхідні меблі та інше.

 Речами, що були у вжитку, забезпечено 139 осіб, які отримали 2268 одиниць речей. 

За кошти міського бюджету в жовтні 2020 року придбано спеціалізований автотранспорт для перевезення осіб з інвалідністю на візках на загальну суму 849,0 тис.грн. На даний час проводиться процедура реєстрації машини у територіальному сервісному центрі МВС України.

 З питання отримання послуг у відділенні організації адресної натуральної та грошової допомоги можна звернутися за телефоном 5-44-54.