Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Шановні жителі м.Южноукраїнська!

23.09.2020
Управління з питань НС та взаємодії з правоохоронними органами Южноукраїнської міської ради

З метою підтримання санітарного та епідемічного благополуччя населення міста Южноукраїнська, своєчасного забезпечення його препаратами йодиду калію у випадку виникнення аварії на енергетичних блоках ВП «Южно-Українська АЕС» державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча  компанія  «Енергоатом»,  відповідно до  ст.ст. 4, 19, 35 Кодексу цивільного захисту України, наказу Державної інспекції  ядерного  регулювання  України  від 08.11.2011 № 154 «Про затвердження Порядку здійснення невідкладних заходів йодної профілактики серед населення України у разі виникнення радіаційної аварії», на виконання розпорядження голови Миколаївської  обласної державної адміністрації від 20.12.2013 № 394-р «Про заходи з йодної профілактики населення 30-кілометрової зони навколо ВП «Южно-Українська АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом» та розпорядження міського голови від 22.01.2020 № 17-р «Про заходи з йодної профілактики населення міста Южноукраїнська» із змінами, з 21.09.2020 року, розпочато видачу препарату йодиду калію відповідальним особам установ, організацій, комунальних підприємств та ОСББ міста, для подальшого його вручення у відповідній рекомендаційній нормі населенню міста.

Прошу з розумінням поставитись до данного заходу в період данного часу. Наголошуємо, що приймання препарату необхідно здійснити лише при отриманні відповідного повідомлення про радіаційну небезпеку.


ПАМ'ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ ЩОДО ЙОДНОЇ ПРОФІЛАКТИКИ

Шановні громадяни!

Ми з Вами проживаємо у місті-супутнику Южно-Української атомної електро-станції. Гіркий досвід Чорнобильської аварії вчить нас передбачати можливі надзвичайності.

Своєчасне проведення йодної профілактики населенню під час аварії на АЕС є одним з головних заходів радіаційної безпеки населення та проводиться з метою прискорення блокування щитоподібної залози стабільним йодом.

При потраплянні радіоактивного йоду до організму (через легені, шкіру) накопичення йоду у щитоподібній залозі досягає максимуму через 1-2 доби, при чому 50-70% цієї дози формуються за 2-6 годин. Поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою припиняється через 5 хвилин після прийняття стабільного йоду. Якщо це зробити у перші 2 години, доза опромінення знижується у 9-10 разів.

При несприятливій радіаційній обстановці у місті за сигналом штабу цивільного захисту міста «Радіаційна небезпека» (сигнал передається по системі радіомовлення, мережі вуличних гучномовців, міському телебаченню, автомобільній системі оповіщення) Вам необхідно почати прийняття калію йодистого, який Вам розданий.

Враховуючи відсутність в Україні єдиного критерію визначення добової дози вживання препарату йодиду калію, приймаючи до уваги практичний досвід медичних працівників колишнього СРСР (в т.ч. УРСР) щодо ліквідації наслідків техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році, рекомендації обласного управління охорони здоров'я,  підставою для розрахунку добових доз препаратів йодиду калію для населення 30-км зони спостереження навколо ВП "Южно-Українська АЕС" ДП НАЕК "Енергоатом" в розпорядженні  голови  Миколаївської  обласної  державної адміні-страції № 394-р від 20.12.2013 «Про заходи з йодної профілактики населення 30-кілометрової зони навколо ВП «Южно-Українська АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом» визначений наказ Міністерства охорони здоров’я УРСР від 05 грудня 1989 року № 240 "Про організацію йодопрофілактики ", а саме:

для дорослого населення i дітей віком понад 5 років      - 250 мг

для дітей віком від 2 до 5 років                                            - 125 мг

для дітей від 3 місяців до 2 років                                         -   40 мг

для дітей на грудному годуванні                                         -   20 мг

Одноразове прийняття калію йодистого забезпечує захисний ефект протягом 24 годин. Тому його слід приймати один раз на добу, протягом 10 днів.

Препарат слід запивати склянкою води, чаю, соку чи молока.

Протипоказанням для прийому препарату є виражений гіпертиреоз, латент-ний гіпертиреоз, токсична аденома, вузловий або дифузний токсичний зоб, герпети-формний дерматит (хвороба Дюринга).

Препарат Калію йодид зберігати в сухому захищеному від світла та недоступному для дітей місці при температурі від 15°С до 25°С.

 

Управління з питань надзвичайних ситуацій
та взаємодії з правоохоронними органами
Южноукраїнської міської ради