Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На южноукраїнському РМЗ пройшла місія технічної підтримки ВАО АЕС

12.08.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Впровадження принципів культури безпеки в підрозділах Атоменергомашу – такою є тема місії технічної підтримки регіонального центру Всесвітньої асоціації операторів, що експлуатують АЕС (ВАО АЕС). На Южноукраїнському ремонтно-механічному заводі, який свого часу було створено на базі інструментального виробництва ВП ЮУАЕС,  експерти працювали 6 і 7 серпня. Цього тижня знайомляться із роботою заводу спеціальних конструкцій, що в Енергодарі.

Надання технічної підтримки – це один із основних видів діяльності ВАО АЕС. Зазвичай  місії проводяться за заявками членів Асоціації. Та коли на АЕС такий вид партнерських відносин є поширеним, то у ВП «Атоменергомаш» місію технічної підтримки проведено вперше.

«Це ідея нашого генерального директора запросити таку місію. Останнім часом на підприємстві стало більше порушень у питаннях охорони праці, та й за результатами анкетування персоналу минулого року у нас знизився коефіцієнт з культури безпеки. Тож місія технічної підтримки, кінцевим результатом якої має стати покращення виробничого процесу,  була потрібна», - розповів начальник служби охорони праці, пожежної безпеки і відомчого нагляду Атоменергомашу Олександр Матковський.

«Це наша перша місія за час карантину, - повідомив керівник команди експертів Іван Гончаров. – Зазвичай наш центр ВАО АЕС проводить до ста місій щороку. Це затребуваний метод покращення роботи, адже експерти-партнери допомагають підрозділам атомних генеруючих компаній знайти рішення з конкретних технологічних проблем,  покращити робочий процес.  Культура безпеки – це  активна тема для місій, бо дотримання високого рівня культури виробництва є одним із головних принципів у роботі атомних електростанцій, а звідси -  і підрозділів, які постачають на АЕС свою продукцію».

До ВП «Атоменергомаш», який було створено у 2003 році, входять три заводи: завод нестандартного обладнання і трубопроводів, завод спеціальних конструкцій і ремонтно-механічний завод. Розробка та виготовлення теплообмінного і тепломеханічного обладнання, елементів трубопроводів АЕС, опор, підвісок, арматурних канатів СПЗО для енергоблоків АЕС, виготовлення спеціальних металоконструкцій, контейнерів для радіоактивних відходів, протипожежних дверей, баків, спіралей підігрівачів високого тиску (ПВТ), теплової ізоляції  – такий спектр робіт виконують у Атоменергомаші. У 2011 році на базі Южноукраїнського ремонтно-механічного заводу відкрито  лінію з виробництва комплектуючих для тепловиділяючих збірок (ТВЗ).

Під час місії експерти спостерігали за виготовленням спіралей ПВТ, комплектуючих ТВЗ, металоконструкцій, за проведенням зварювальних робіт, робіт із контролю металу. Проведені інтерв’ю з керівниками заводу та фокус групи з робітниками та спеціалістами середньої ланки, навчальний модуль.

Команда місіонерів складалася з шести експертів: безпосередньо з регіонального офісу ВАО АЕС, фахівців з Южно-Української, Хмельницької та Рівненської атомних електростанцій, а також з ВП «Атомремонтсервіс». «Карантин позначився на складі команди експертів – запросити більше закордонних фахівців не було змоги, - зазначив керівник місії Іван Гончаров. – Та від того, що у команді були, в основному, українські фахівці, якість цієї місії не постраждає, я впевнений у цьому. Експерти з культури безпеки є сильними в Україні. Ми завжди із задоволенням включаємо до команд місіонерів українських колег».

Під час закриття місії, яке проходитиме в Енергодарі 14 серпня, керівникам Атоменергомашу будуть вручені рекомендації, котрі допоможуть підвищити рівень культури безпеки у підрозділах.