Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ЮУАЕС стартують роботи з повірки АСКРО

11.08.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

10 серпня на Южно-Української АЕС розпочато роботи з щорічної планової повірки* блоків детектування гамма-випромінювання автоматизованої системи контролю радіаційного обстановки (АСКРО), встановлених на проммайданчику і в населених пунктах 30-кілометрової зони спостереження АЕС.

Перевірку проводить ДП «Київський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації», для її виконання блоки детектування демонтуються і доставляються на майданчик атомної станції.

Процес повірки розрахований на 1 місяць і виконується поетапно. Це дозволяє продовжувати безперервне спостереження за станом радіаційної обстановки на промисловому майданчику ВП ЮУАЕС та в зоні спостереження атомної станції в період повірки.

Першим етапом повірки стане підтвердження придатності до подальшої експлуатації блоків детектування, встановлених у населених пунктах: м. Южноукраїнськ (СК «Олімп»), с. Новоселівка, смт Олександрівка, с. Акмечетські ставки, с. Кузнецове, с. Іванівка, смт Костянтинівка та с. Бузьке.

З 10 серпня по 30 вересня також проводитиметься планова Державна повірка вимірювачів радіаційного фону ВРФ-02, встановлених у населених пунктах 30-кілометрової зони спостереження АЕС. Для її виконання вимірювачі, розташовані на штатних місцях у населених пунктах Костянтинівка, Благодатне, Новокрасне, Арбузинка, Полянка, Агрономія, Жовтневе та Доманівка буде знято та доставлено на ЮУАЕС.

Після проведення повірки всі блоки детектування та вимірювачі радіаційного фону повернуть на штатні місця, про що буде повідомлено додатково.