Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Всесвітній день боротьби торгівлею людьми

30.07.2020
Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

Скажимо «НІ!» торгівлі людьми

У зв’язку з важким економічним становищем в країні, багато українських громадян, прагнучи отримати високооплачувану роботу, виїжджають за межі нашої  держави. При цьому навіть не підозрюють про те, що легально влаштуватися н роботу в більшості країн  вкрай непросто . Безпечніше зробити це можна через державні центри зайнятості або фірми з працевлаштування, які мають відповідні ліцензії Міністерства праці і соціальної політики України.

В умовах розповсюдження у країнах світу пандемії спричиненої коронавірусом COVID-19, Урядом було повернуто тисячі громадян України, які працювали за кордоном. Серед них є особи, які постраждали від торгівлі людьми, та ті,  що можуть потрапити в цю ситуацію вже в Україні.

Людина, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми, та до органів внутрішніх справ щодо захисту прав і свобод.

Особи, яки постраждали від торгівлі людьми на території України та громадяни України, які постраждали від торгівлі людьми на території іншої держави, мають однакові права.

Законодавством країни  постраждалим від торгівлі людьми,  гарантується комплексна допомога (психологічна, соціально-педагогічна, соціально-медична, юридична, допомога у працевлаштуванні та перекваліфікації, тощо), виходячи з особистих потреб особи, в тому числі і одноразова матеріальна виплата.

Запам’ятайте і розкажіть своїм рідним та друзямдев’ять правил, що убезпечать Вас від ризику торгівлілюдьми

1. Не вірте рекламі фірми, яка не відповідає вимогам законодавства України (не вказує повної назви фірми, її адреси, номеру ліцензії та органу ліцензування, що її видав). Торгівці людьми можуть ввести вас в оману, використовуючи: різноманітні фірми-посередники з працевлаштування за кордоном; рекламу в ЗМІ та Інтернеті; незнайомих людей, а часом навіть ваших родичів, друзів, сусідів, знайомих.

2. Не ведіть переговори про навчання, працевлаштування чи шлюб наодинці з агентом: запросіть взяти участь у переговорах довірену особу – це може бути хтось із Ваших близьких; перевірте, чи має фірма ліцензію на надання відповідних послуг (навчання, працевлаштування за кордоном). Таку інформацію можна  отримати в Державному центрі зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України.

3. Зв’яжіться з посольством країни, куди  плануєте подорож, та дізнайтесь про правила щодо працевлаштування або навчання іноземців.

4. Особисто оформлюйте пакет документів та самі сплачуйте за послуги. Це не дасть можливості торговцям людьми втягнути вас у боргову залежність або вчинити злочин стосовно інших осіб за вашими документами. Майте на увазі: термін перебування в іноземній країні зазначено у візі; туристична чи гостьова віза не дають право на легальне працевлаштування. Це незаконно.

5. Обов’язково укладайте відповідний контракт, складений зрозумілою для вас мовою у двох примірниках, один з яких залишається у вас.

6. За жодних обставин нікому не довіряйте документів, що засвідчують вашу особу.

7. Обов’язково залиште рідним ксерокопію свого паспорта громадянина України, закордонного паспорта, візи, контракту про навчання чи працевлаштування, свідоцтва про народження, проїзних документів та нещодавно зроблені фотографії, а також номер телефону та адресу, де ви збираєтеся зупинитися. Заздалегідь домовтесь з рідними про «кодове слово» у розмові, на випадок, якщо ви не зможете вільно розмовляти по телефону, перебуваючи під чиїмось наглядом.

8. Зробіть та тримайте при собі копії національного та закордонного паспортів. Це значно спростить процедуру відновлення документів для повернення в Україну.

9. Не ставте себе в залежне положення, приймаючи подарунки або позичаючи гроші.

Якщо Ви або Ваші близькі по своїй необачності та необізнаності постраждали від торгівлі людьми  звертайтеся до місцевого відділу поліції, управління  молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради за телефоном: 5-46-42, Южноукраїнського міського  центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за телефоном: 5–96-24 , та/або зателефонуйте  до Національної безкоштовної гарячої лінії з питань протидії торгівлі людьми за номером 527чи 0 800 505 501.