Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

До відома мешканців міста!

24.06.2020
Відділ ведення Державного реєстру виборців

18 травня 2020 року відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, під час якого ЦВК своєю постановою затвердила Порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси відповідно до частини третьої статті 8 Закону України “Про Державний реєстр виборців”.

ПОСТАНОВА НАБИРАЄ ЧИННОСТІ З 1 ЛИПНЯ 2020 РОКУ.

Затверджений Порядок визначає процедуру розгляду органом ведення Державного реєстру виборців (ДРВ) мотивованого звернення громадянина України, який має право голосу згідно зі статтею 70 Конституції України, щодо зміни виборчої адреси.

Цей Порядок робить можливою зміну виборчої адреси безвідносно до реєстрації місця проживання. Він спрямований на реалізацію виборчих прав як внутрішньо переміщених осіб, так й інших виборців, які з певних причин вимушені проживати не за місцем своєї реєстрації.

Ухваленим Порядком, зокрема, передбачено, що виборець може подати заяву щодо зміни виборчої адреси до органу ведення ДРВ як у паперовій, так і в електронній формі з використанням мережі Інтернет. Заява в паперовій формі може бути подана також через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства, що дозволить безперешкодно скористатися цією процедурою людям з інвалідністю.

УВАГА. Така заява може бути подана у будь-який час, але не пізніше ніж на пʼятий день з дня початку виборчого процесу. Окрім того, виборець може звернутися до органу ведення ДРВ з новою заявою не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до ДРВ останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

Відтак, після ухвалення цього Порядку розширюються можливості для реалізації виборчих прав громадян. Зокрема, завдяки зазначеній процедурі у найближчих місцевих виборах зможуть взяти участь внутрішньо переміщені особи. Своєю чергою для інших громадян України вона створить можливість голосувати у тих територіальних громадах, де вони фактично проживають.

 

Відділ ведення Державного реєстру виборців

тел. 5-98-48