Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Пам'ятайте про кліщів

20.05.2020
Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

В умовах послаблення карантинних заходів щодо коронавірусної інфекції мешканці міста зможуть поїхати на дачні ділянки, на відпочинок  в природних умовах, в паркових зонах. На жаль, в цих місцях  не виключено напад кліщів.        

Миколаївська область вважається небезпечної щодо захворювань, яки передаються через кліщів - кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), вірусний кліщовий енцефаліт, туляремія, більш ніж 5  геморагічних лихоманок, кліщовий зворотний тиф, тощо. В м. Южноукраїнську реєструються захворювання на хворобу Лайма   щорічно - у 2017 році зареєстровано 3 випадки у дорослих, у 2018 р. - 4 випадки у дорослих, у 2019 р. - 1 випадок у дорослого.    Щорічно за медичною допомогою щодо нападу кліщів звертається до 50 чоловік.

Активність кліщів розпочинається  з початку квітня при температурі +3 - + 5 градусів, коли вони  просинаються та виходять на охоту. Їх активність зберігається по жовтень. Максимальної небезпечними особі стають при + 15 градусів та вище.

Кліщі харчуються кров’ю чоловіка або  тварини.  Хворіти можуть усі та у любому віці - чоловіки, жінки, діти.   

Кліщі мешкають в норах гризунів, гніздах птахів, під камінням,  на кущах, деревах, траві (у т.ч. в парках, на вулицях), в чагарниках, долинах річок, біля ставків, на дачних ділянках, присадибних ділянках, в господарчих побудовах, в  місцях мешкання свійських тварин, тощо.   

Частіше кліщі нападають на населення в природних умовах, коли чоловік вторгається до їх території. Для того, щоб голодний кліщ напав, достатньо легкого торкання віток, листви, трави, або просто находження під кущами, деревами.

На тілі чоловіка кліщ близько доби повзає, шукаючи місце з ніжною шкірою. Розміри голодних кліщів - до 8 мм, тому   їх складно побачити, а моменту присмоктування  кліща чоловік не відчуває. Найбільш часто кліщ присмоктується по границі волосся, за вухами, під пахвами, під молочними залозами у жінок, у паховій області, біля пупка.

Присмоктавшись, кліщ харчується кров’ю та звеличується у розмірі в 4-6 разів. Частіше такого кліща вважають якимось шкірним утворюванням. В період смоктання кліщ, якщо він заражений, передає збудників інфекційних захворювань чоловіку. Риск зараження зростає, якщо кліща розчавити, або відірвати головку та хоботок при видаленні самостійно, а також при розчухуванні міста укусу.. 

Для того, щоб не допустити нападу кліщів, небажано відвідування місць їх проживання.  Бажано одягатись так, щоби кліщ не зміг попасти на тіло. Після повернення до дому необхідно обережно зняти одяг, оглянути себе та одяг на можливу наявність кліщів, прийняти душ.

Коли кліщ вже присмоктався, необхідно звернутися до лікаря-хірурга (травматолога) для його кваліфікованого видалення. Якщо це неможливо, то необхідно витягнути  його самим, захватив за тіло  пінцетом або руками та плавно розгойдувати. Головне - вийняти кліща цілим, не оставив в тілі головку або хоботок. Після видалення обробити місце спиртом,  йодом, ретельно помити руки. 

Після присмоктування кліща можливо виникнення інфекційного захворювання на протязі 1-2 місяців. В зв`язку з цім необхідно звернутись до  сімейного лікаря, терапевта, педіатра, якій дасть поради щодо можливих захворювань та їх проявів. У край рідких випадках захворювання може виявитись на протязі 2 років, тому не забувайте про зустріч з кліщем  та при зверненні до лікаря надавайте йому  інформацію про дату видалення кліща.