Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

ЛОЖКА ДЬОГТЮ

19.05.2020

Всі знають, що дьоготь - це така речовина, яка може зіпсувати не тільки мед, як про це всім відомо, а будь що інше, де потрібно комусь нашкодити.  

12 березня 2020 в Україні ввели перші обмежувальні заходи карантинного характеру протидії гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Южноукраїнська міська рада на потреби проводити заходи протидії COVID-19 ще в перші дні - 03.03.2020 на подолання загрози COVID-19 виділила 357,7 тис. грн. на всі лікарні міста. Вже 18 березня 2020 міська рада прийняла рішення і виділила на потреби лікарень міста 11,3 млн. грн. Надалі міська рада додатково виділила на вказані потреби ще 2,0 млн. грн., разом на сьогодні це 13,7 млн. грн.  В порівнянні на одного мешканця, це майже в три рази більше ніж по Миколаївської області в цілому.

Станом на 26.03.2020 року, наприклад по КНП «ЮМБЛ» вже було придбано рукавичок медичних не стерильних – 11537 пар, рукавичок медичних стерильних – 4766 пар, респіраторів FFP – 600 одиниць, масок медичних одноразових – 1800 штук, бахіл різних – 2450 пар та інших захисних засобів в достатній кількості аби бути готовими зустріти хворобу COVID-19. Окрім цього було в готовності апарати ШВЛ – 4 одиниці, рентгенівські апарати – 2 одиниці, інше потрібне обладнання в кількості 10 одиниць, основний перелік типів ліків, деззасобів та виробів медичного призначення складав 125 позицій і понад 30000 одиниць запасів. При цьому закупівля продовжувались, частково надходила благодійна допомога.

З наявних в розпорядженні лікарень міста 13,7 млн. грн. на 18 травня на потреби COVID-19 використано 8,5 млн. грн. Медичний персонал лікарень отримав муніципальну доплату 47,6 тис. грн. за квітень. Розпорядженням міського голови від 07.05.2020 №108-р «Про встановлення муніципальної доплати працівникам закладів охорони здоров’я міста Южноукраїнська, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої кононавірусом SARS-CoV-2» встановлено щомісячну муніципальну доплату працівникам закладів охорони здоров’я, які безпосередньо зайняті на роботах з надання медичних послуг хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом, а саме: лікарям - 10 000,0 грн., середньому медичному персоналу – 8 000,0 грн, молодшому медичному персоналу – 5 000,0 грн,, іншому персоналу – 3 000,0 грн., яка нараховується пропорційно фактично відпрацьованій нормі часу. В наступні місяці ця доплата буде збережена.

Сьогодні дивно чути від лікарні, що з міського бюджету надійшло те, що ми замовляли, лише через два з половиною місяці.

Міська рада виділила понад десять мільйонів гривень на лікарські потреби в перші дні карантину. При цьому, перший хворий на COVID-19 потрапив на лікування в інфекційне відділення лише через місяць після виділення коштів з міського бюджету. Апаратів ШВЛ в лікарні достатньо, як і іншого із засобів на потреби забезпечити належний лікарський процес.

Якщо буде встановлена провина органу управління лікарнями міста – Департаменту соціальних питань та охорони здоров’я в частині їм потрібного фінансового забезпечення, то буде негайне дисциплінарне реагування.

Додатково поінформуємо мешканців міста, що в 2018 році на утримання медичної галузі направлено 27,1 млн. грн., в тому числі на придбання 3 одиниць медичного обладнання 39,5 тис. грн. На потреби міських лікарень в 2019 році виділено 36,6 млн. грн., закуплено 2 одиниці потрібного обладнання на суму 240,7 тис. грн. На 2020 рік, окрім названих 13,7 млн. грн., на COVID-19, 8,0 млн.грн. із яких вже витрачено на придбання 87 одиниць медичного обладнання, для потреб медичної галузі на її утримання направлено 18,8 млн.грн. бюджетного ресурсу.

Ще маємо вказати на одну особливість. Це надання благодійної допомоги. На кінець березня, коли почали з’являтись перші прояви благодійності на користь лікарень і були випадки спроб поширювати штучну паніку, що в місті нічого не робиться для протидії SARS-CoV-2, інші  демонстрували свою допомогу. На фоні добровільних актів для зміцнення матеріального стану наших лікарень, були благодійники, які бажали бути невідомими, вони нагадали: «добровольная раздач своих денег, пищевых продуктов, одежды, различных бытовых предметов и других ценностей, иная помощь другим людям, как правило, нуждающимся в такой помощи,  совершается по моральным и религиозным причинам», та навели приклад з НОВОГО ЗАВІТУ:

«Смотрите, не творите милостыни вашей пред людьми с тем, чтобы они видели вас: иначе не будет вам награды от Отца вашего Небесного. Итак, когда творишь милостыню, не труби перед собою, как делают лицемеры в синагогах и на улицах, чтобы прославляли их люди. Истинно говорю вам: они уже получают награду свою. У тебя же, когда творишь милостыню, пусть левая рука твоя не знает, что делает правая, чтобы милостыня твоя была втайне; и Отец твой, видящий тайное, воздаст тебе явно». – (Мф. 6:1-4).

Цілком зрозуміло, що незабаром місцеві вибори і спокуса про себе заявляти в любий доступний спосіб буде використана політичними партіями та окремими особами. Тут є їх вибір, а далі буде Ваш, шановні Южноукраїнці. Карантин обмежують, та загроза нікуди не дівається. Будьмо поміркованими, бережіть себе і близьких, бережімо наше місто.

    Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради