Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Перехід України до адаптивного карантину з 22 травня

19.05.2020

З 22 травня Україна буде переходити до адаптивного карантину, який передбачає другий етап пом'якшення карантинних обмежень. Про це  заявив Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Модель адаптивного карантину – це модель, коли скасовуються обмеження, запроваджені на рівні держави, але при цьому Уряд працює спільно з місцевою владою, яка буде дивитися, чи відповідає епідеміологічна ситуація в регіоні критеріям Міністерства охорони здоров'я.

"Вже з 22 травня буде розглянуто питання переходу до другого етапу карантину, який включає низку пом'якшень. Ми дозволимо рух міського і приміського наземного транспорту, ми дозволимо проведення спортивних змагань без глядачів, ми також дозволимо роботу готелів, окрім хостелів, але не роботу ресторанів і басейнів у готелях. Також буде надана можливість проведення служб у храмах з розрахунку одна людина на   10 кв.м", - повідомив Прем'єр-міністр.

Також він додав, що з 25 травня Уряд планує дозволити роботу дитячих садочків, а також роботу метрополітену в тих містах, де буде дозволяти епідеміологічна ситуація.

"Це буде другий етап пом'якшення карантинних заходів. Третій етап, якщо дозволятиме епідеміологічна ситуація, ми можемо запровадити з 1 червня", - заявив Денис Шмигаль.

Третій етап послаблень карантину, як повідомив Прем'єр-міністр, включатиме в себе початок навчальних заходів, відкриття спортзалів та фітнес-центрів (без басейнів) та відновлення міжобласних перевезень.

«Авіасполучення, міжнародне зокрема, відновиться, імовірно, у червні місяці. Але потрібно, щоб відновилося авіасполучення з тими країнами, куди летіти. Треба розуміти, які країни також відновлять авіасполучення. Найскоріша дата, коли країни ЄС оголосять про можливість відкриття авіасполучення, це від 15 червня. Не раніше", - пояснив Денис Шмигаль.

Обрано три критерії МОЗ для оцінки епідеміологічної ситуації: заповненість ліжкомісць, кількість зроблених тестів та кількість захворілих на 100 тис. населення. Якщо ці три параметри будуть відповідати встановленим МОЗ, можливо рухатись від етапу до етапу.

«По мірі виконання цих трьох параметрів буде можливість робити заходи м'якшими або навпаки їх посилювати в тому або іншому регіоні", - пояснив Прем'єр-міністр.