Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

У Києво-Печерській лаврі за добу 63 священники захворіли на коронавірус

14.04.2020

У Києво-Печерській лаврі підтвердили 63 нових випадків коронавірусу, загальна кількість хворих священнослужителів у монастирі – вже 90. Про це пише ВВС. 12 квітня стало відомо про смерть одного монаха. Проте лавра не вказує, від чого саме. Місто направить до лаври мобільні рентгени та бригади для забору матеріалів для тестування. «За минулу добу 63 нових випадки, там вже понад 90 підтверджених. Маємо мати реальну картину про вогнище захворювання», – сказав Кличко. Лавра за рішенням комісії з надзвичайних ситуацій повністю закривається на карантин, наголосив мер. «Звертаюсь до МВС проконтролювати дотримання рішення», – додав Кличко. У лаврі оголосили карантин, коли 6 квітня там підтвердили перші чотири випадки коронавірусу. Хворіє також її намісник митрополит Павло. Він здав тест на коронавірус, проте у своєму відеозверненні не уточнив його результат. Низка ЗМІ повідомляє, що митрополит Павло вже перебуває у лікарні, але офіційно лавра це не коментує.

В Олександрійвській лікарні Києва також лікується з підтвердженим коронавірусом намісник Іонинського монастиря Києва архієпископ Іона. За словами Кличка, він побоюється спалаху коронавірусу після Великодніх свят. Також мер столиці зауважив, що кілька разів зустрічався з представниками різних конфесій, з приводу обмежень під час карантину. Масові зібрання наразі дуже небезпечні та заборонені, тому відвідування церкви не може бути винятком. Втім, значна частина українців продовжують ігнорувати карантинні обмеження та відвідують церковні служби.

Уряд офіційно не закриває церкви, однак забороняє масові релігійні заходи. Попри це Православна церква України не бачить підстав для заборони проведення богослужінь за участю не більше як 10 осіб. Президент України Володимир Зеленський поспілкувався з главами церков. Мовилось про безпеку святкування Великодня та проведення богослужінь в умовах поширення коронавірусу. Вперше в історії у Ватикані усі великодні богослужіння Папи Римського Франциска відбудуться без присутності вірян. Папа просто зачитає молитву онлайн.

Помер ще один монах Києво-Печерської Лаври, де зафіксований спалах коронавірусу. Така інформація з'явилася на Facebook-сторінці УПЦ.

Джерела журналістів серед депутатів-меценатів УПЦ МП також повідомили, що в настоятеля Павла діагностували коронавірус.

Як інформував 5.UA, Києво-Печерську лавру з 4 квітня закрито на карантин. На період карантину богослужіння відбуватимуться "в закритому режимі (з онлайн-трансляцією), без участі парафіян і паломників". Такі заходи з 4 квітня запроваджено "у зв'язку з поширенням на території України інфекційного захворювання COVID-19 і посиленням карантинних заходів". 

На тлі спалаху коронавіру і десятків тисяч його жертв у світі органи влади та релігійні організації вносять корективи до церемоній поховань тих, хто помер від коронавірусу. Увага приділяється тому, аби церемонія поховання не перетворилась на невеликий епіцентр поширення смертельного вірусу на тих, хто бере участь у церемонії – насамперед родичів та священників. Багато родичів кажуть, що «коронавірус вбиває двічі» – фізично, а потім через неможливість достойно провести померлого в останню путь і попрощатись з ним.

За розпорядженням заступника міністра охорони здоров’я України, головного санітарного лікаря, який також відповідальний за ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації через спалах коронавірусу, Віктора Ляшка, до правил поховань внесено такі зміни:

тіло дезінфікують хлоровмісним розчином та поміщають у непроникний герметичний пакет-мішок;

труну закривають;

при похованні в приміщенні має бути не більше ніж одна людина на 10 квадратних метрів на відстані не менше півтора метра.

Ідея полягає в тому, щоб унеможливити подальше зараження коронавірусом від покійника і щоб поховання не перетворилось на масове скупчення людей.

У Православній церкві України кажуть, що нині вони дотримуються обмеження кількості людей на масових заходах до 10 осіб, і воно розповсюджується як на церковні служби, так і на похорони.

Заступник голови управління зовнішніх церковних зв’язків ПЦУ архієпископ Євстратій Зоря сказав «Українській правді», що існує можливість «відспівати» померлого «заочно».

«Церква має практику звершення заочного похорону. Звершується молитвослів’я за тим послідуванням, яке є в звичайному похованні, але не біля тіла», – пояснює архієпископ.

Для того, щоб провести Богослужіння похорону, достатньо навіть одного священника

Архієпископ Євстратій

За його словами, такий обряд звершують ще з радянських часів, коли не можна було проводити молитов на кладовищі.

«Для того, щоб провести Богослужіння похорону, достатньо навіть одного священника», – додає архієпископ.

Але владика Євстратій каже, що краще, аби хтось з рідних по можливості все ж був присутній: «Оскільки текст Богослужіння спрямований не тільки на молитву до Бога за душу спочилого, а й спонукає до певних розважань присутніх, тому краще, щоб хтось, окрім священнослужителя, ще був на похованні. Але якщо з об’єктивних причин це неможливо, це не є непереборною перешкодою».

 

Сумні повідомлення - це реалії життя при поширенні пандемії, це час роздумів про буття людини в Світі, про який ми дуже мало знаємо.

Дотримуйся карантинних вимог, поважай себе і оточення.

 

Виконком міської ради