Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Випалювання рослинності – це злочин проти природи

07.04.2020
Управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин ЮМР

Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради звертає увагу керівників підприємств та мешканців міста Южноукраїнська на заборону спалювання сухої рослинності, яку встановлено законодавчими нормами України.

Відповідно до ст 16, 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст.12 Закону України «Про охорону навколишнього природнього середовища» ст.27 Закону України «Про рослинний світ», ст. 39 Закону України "Про тваринний світ" також категорично забороняється спалювання рослинності. Така ж заборона встановлена й Державними санітарними правилами охорони атмосферного повітря та Правилами благоустрою, забезпечення чистоти і порядку на території міста Южноукраїнська, що затверджені рішенням Южноукраїнської міської ради від 28.03.2013 №873. Чинним законодавством передбачено відповідальність за порушення заборонених норм.

Нагадуємо, що в результаті спалювання рослинності знищується мікрофлора та фауна верхнього шару ґрунту, гинуть комахи та їх личинки, запилювачі рослин, дощові черв'яки та інші організми, які беруть участь в процесі утворення ґрунту, а також дрібні тварини, птахи та місця їх гніздування та інші тварини. Збіднюється склад трав, в тому числі рослин які занесено до Червоної книги, оскільки знищується насіння однорічних, дворічних та деяких багаторічних рослин, знищується шар сухої трави, який утримував вологу, перегнивав і створював необхідні умови для існування багатьох рослин, тварин та комах, формував ґрунт. Знижується родючість ґрунтів, гумусність, погіршується їх структура, зменшується протиерозійна стійкість.

Також, звертаємо Вашу увагу, що сполуки які виділяються при згоранні рослинних залишків небезпечні для людини. Особливо негативно вони діють на печінку, репродуктивну, імунну, нервову та ендокринну системи.

Звертаємо увагу, що за несанкціоноване випалювання  сухої трави, листя чи сміття передбачено адміністративну відповідальність, а саме накладення штрафу: на громадян – від 20 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а на посадових осіб - від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. (ст. 771 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Давайте пам'ятати, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї!