Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Об'єкти монументального мистецтва міста Южноукраїнська

02.04.2020
Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

ПАРК СУЧАСНИХ СКУЛЬПТУР

У 2002 році в Южноукраїнську відбувся міжнародний симпозіум-пленер в камені. Проводився під девізом «Гармонія природи і скульптури». Симпозіум запам’ятався Южноукраїнську, перш за все, відкриттям парку сучасних скульптур, над створенням яких в майстерні «просто неба» протягом липня - серпня чаклували імениті столичні скульптори, митці з Одеси, Білорусії, Росії та не менш талановиті місцеві майстри. Результатом роботи майстрів стали сім скульптурних композицій, що прикрасили сквер навпроти палацу культури:

- «Георгій Змієборець» (автор Зіновій Кравець, Южноукраїнськ, Україна)

- «Король і королева» ( автор Іван Мельников, Самара, Росія)

- «Морська раковина» (автор Олександр Шапп, Мінськ, Білорусь)

- «Терези» (Олександр Бабак, Київ, Україна)

- «Сум» (печаль)  (автор Леонід Козлов, Київ, Україна)

- «Козак і козачка» ( автор Володимир Обухів (Винниченко), Санкт-Петербург, Росія)

- «Козацький шлях», (автор Ярослав Лоренс, Санкт-Петербург, Росія)

Знакова скульптура «Янгол-охоронець» є символом міста Южноукраїнська. Автор — скульптор Олексій Владіміров (Київ, Україна), куратори — Б.Грицевич та О.Владіміров).

Фігура янгола зроблена з уральського мармуру, земна куля з Костянтинівського гранітного родовища, а архітектурна частина - постамент з Житомирського граніту.

Знакова скульптура «Янгол-охоронець» входить в арт-проект «Мережа янголів», які охороняють земну кулю в різних її куточках, знаходяться такі янголи в 6-8 державах. В Україні їх два: в Южноукраїнську і в Києві.

На перший погляд янголи розміщені довільно, а насправді символізують з’єднання культурного та духовного надбання втілених в мармурі.

ПАМЯТНИЙ ЗНАК «СКОРБОТНИЙ АНГЕЛ»

Продовженням парку сучасних скульптур став пам’ятний знак жертвам Голодомору 1932 - 1933 року, який встановлений 21 серпня 2012 року. «Скорботний ангел» - так називається скульптура, яка знаходиться навпроти Храму Христа Спасителя. Це робота всесвітньо відомого українського скульптора Олексія Владімірова.

29 серпня 2012 року пам’ятний знак був освячений, а його офіційне відкриття відбулось у День пам'яті жертв Голодоморів, який в Україні відзначають в останню суботу листопада.

НАСКЕЛЬНІ БАРЕЛЬЄФИ

На скельних масивах річки Південний Буг, біля Южноукраїнська, у 2008 році створено наскельні барельєфи «Козак на коні» та «Покрова Пресвятої Богородиці». Це територія історичного ландшафтного центру Бугогардівської паланки — адміністративно-територіальної одиниці Запорізької Січі (XVIII століття), який занесено до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам’ятку культурної спадщини національного значення Миколаївської області (XVIII століття).

Барельєфи виконані художниками Южноукраїнської галереї «Гард» Зіновієм Кравцем та Владиславом Ачкасовим. Автор проекту Богдан Грицевич. Художники працювали на  схилах річки майже два місяці.

Обрати місце авторам допомогли професійні каменотеси. Консультації проводили фахівці з каменеобробки. Освятив барельєфи настоятель Храму Святих апостолів Петра і Павла Миколаївської єпархії УПЦ КП отець Віктор Бурка.

Побачити красу наскельних барельєфів «Козак на коні» та «Покрова Пресвятої Богородиці» можна з облаштованих оглядових майданчиків.

СКУЛЬПТУРНА КОМПОЗИЦІЯ «ЧОРНОБИЛЬСЬКА МАДОННА»


На території Меморіалього комплексу Захисникам Вітчизни установлені скульптурні композиції жертвам Чорнобильської катастрофи «Чорнобильська мадонна» автора Владислава Ачкасова - жителя нашого міста.

СКУЛЬПТУРНІ КОМПОЗИЦІЇ ВОЇНАМ-АФГАНЦЯМ «ПАМ’ЯТІ ВІЙНИ В АФГАНІСТАНІ»

3 вересня 2002 року на території Меморіалього комплексу Захисникам Вітчизни установлені скульптурні композиції воїнам - афганцям «Пам'яті війни в Афганістані» (автори - кияни Сергій Швидченко, Олексій Владіміров (архітектор)).

ПАМ'ЯТНИК ВЕЛИКОМУ КОБЗАРЮ ШЕВЧЕНКУ ТАРАСУ ГРИГОРОВИЧУ

До 175-річниці з дня народження великого українського поета Т.Г. Шевченка та для увічнення його пам'яті, за рішенням  сесії  Южноукраїнської міської ради від 24.02.1989 № 53 у 1989 році в Южноукраїнську встановлений бюст Т.Г. Шевченка. Ідея встановлення бюсту належала міському голові Вичалковському Є.Ф.

СТЕЛА  КОЗАЦТВУ БУГОГАРДІВСЬКОЇ ПАЛАНКИ  ЗАПОРІЗЬКОЇ СІЧІ

У 2001 році до 10-ї річниці незалежності України  в сквері біля Южноукраїнської загальноосвітньої на школи № 3 встановили новий пам’ятний знак.

Знаходиться знак на місці колишньої пам’ятної гранітної плити на честь Бугогардівської паланки — адміністративно-територіальної одиниці Запорізької Січі (XVIII століття). Висота теперішнього знаку сягає двох метрів, а виготовлено його з місцевого граніту. На ньому є написи: «В часи Нової Січі на цих землях знаходився центр Бугогардівської паланки «Гард», «Буго- Гардовському козацтву українцям та українкам та широкому вільному степу», «Пращурам від вдячних нащадків в день десятої річниці незалежності України».

ПАМ’ЯТНИЙ ЗНАК 40-РІЧЧЯ ПЕРЕМОГИ

Ідею встановлення пам’ятного каменя, висловив почесний мешканець міста Бунов А.С.

У переддень закладки каменя за будівлею палацу культури було висаджено 36 дерев. А 9 травня 1985 року до святкування 40-річчя Перемоги відкрито пам’ятний знак, місцю надано назву «Парк Перемоги».

ПАМ'ЯТНИЙ ЗНАК НА СКЕЛІ  ПУГАЧ

На крутому березі річки Південний Буг, біля місця його форсування, у день визволення села Костянтинівка від фашистських загарбників встановлений пам’ятний знак - гранітний постамент, на якому висічена зірка і напис «С этого места воины 93-й Миргородской краснознаменной ордена Суворова стрелковой дивизии 23 марта 1944 года начали форсировать реку Южный Буг. Установлен в честь 40 - летия освобождения пгт Константиновка. 23 марта 1984 г.». Право відкрити пам’ятний знак надавалося голові ради ветеранів 93-ї стрілецької дивізії, майору в відставці З.М. Палею.

ПАМ'ЯТНИК КУРЧАТОВУ ІГОРЮ ВАСИЛЬОВИЧУ

У другій половині 1986 року створено бюст  І.В.Курчатову - фізику, засновнику і першому директору Інституту атомної енергії з 1943 р. по 1960 р, розробнику атомної бомби. Завдяки експериментальним дослідженням особливостей роботи ректорів фізиками та інженерами під керівництвом І.В.Курчатова, стало можливим введення в дію першої в світі АЕС.