Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ЮУАЕС обговорили вихід потужностей Ташлицької ГАЕС на ринок допоміжних послуг

03.03.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На майданчику Южно-Української АЕС 27 лютого під головуванням керівника Дирекції з інвестицій і перспективного розвитку ДП «НАЕК «Енергоатом» Тетяни Амосової відбулося виїзне засідання оперативного штабу з реконструкції системи техводопостачання та добудови Ташлицької ГАЕС.  Одним з головних питань, винесених на розгляд, була підготовка плану заходів з виходу енергокомпанії на ринок допоміжних послуг з урахуванням потужностей гідроакумулюючої станції.

Учасниками щомісячного об'єднаного будівельного штабу були представники дирекції Енергоатома, Южно-Українського енергокомплексу, фахівці ВП «Атомкомплект», проєктних інститутів, генерального підрядчика.

Введення в експлуатацію Ташлицької ГАЕС у проєктному обсязі дозволить у Об’єднаній енергетичній системі (ОЕС) України покривати існуючий попит на пікову потужність. Як аварійний, так і частотний резерви ГАЕС буде задіяно під час інтеграції української енергосистеми в європейську для покриття попиту на маневрову електроенергію з забезпеченням вимог щодо її якості.

Як було зазначено на нараді, завершення будівництва ТГАЕС і збільшення нею відпуску електроенергії є нагальною потребою для Компанії. Робота гідроакумулюючої станції в насосному режимі в нічні години забезпечує проходження нічного мінімуму без розвантаження енергоблоків АЕС, а вдень допомагає ОЕС регулювати діяльність виробників електрики з відновлюваних джерел. На засадах роботи нового енергоринку ця умова набуває дедалі більшого значення, зважаючи на коливання графіка споживання електроенергії.

Для можливості надання допоміжних послуг на ринку електроенергії, в проєкті «Завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6» передбачено розробку програмного-технічного комплексу передачі та прийому даних. Це допоможе диспетчерським центрам Південної енергосистеми та Укренерго відстежувати стан обладнання та керувати агрегатами ГАЕС. Спочатку першими трьома, а згодом і всіма шістьма.

Для того, щоб потужності ТГАЕС вийшли на ринок допоміжних послуг, южно-українськими фахівцями було розроблено комплекс заходів з модернізації гідроагрегатів. «Згідно з «Порядком перевірки та проведення випробувань електроустановок постачальника допоміжних послуг», ми напрацювали низку необхідних заходів, аби НЕК «Укренерго» побачило агрегати Ташлицької ГАЕС у своїй системі. І, звичайно, ми маємо порахувати тариф на подальші роки з врахуванням того, що нам платитимуть усі складові ринку допоміжних послуг», - наголосила керівник Дирекції з інвестицій і перспективного розвитку ДП «НАЕК «Енергоатом» Т.Амосова.

Серед робіт, які енергетикам Южно-Українського енергокомплексу необхідно виконати, визначено також модернізацію вимикачів моторного режиму, ущільнення валу насоса турбіни, заміну системи збудження агрегатів. Згідно з розробленим планом, модернізація першого, другого працюючих і третього, що споруджується, гідроагрегатів Ташлицької ГАЕС триватиме два роки. Такий термін визначає строк виготовлення технологічного обладнання.

На нараді розглянули також питання спорудження 4, 5 та 6 гідроагрегатів ТГАЕС. Для цього планують залучити як українських, так і зарубіжних виробників гідротехнічного обладнання. Можливості добудови вже в середині березня вивчатимуть технічні фахівці однієї з провідних європейських компаній.

«Обладнання, що стоїть на першому, другому та третьому агрегатах, проєктувалося ще в 70-х роках, а виготовлялося - в 80-х. Звичайно, за ці роки наука пішла вперед, і в промислово розвинених країнах Європи та в Японії будуються вже нові, досконаліші зразки гідроагрегатів і в цілому гідростанції. Тому ми плануємо залучити зарубіжних виробників, які мають великий досвід будівництва сучасних станцій», - деталізував заступник головного інженера каскаду ГЕС-ГАЕС ВП ЮУАЕС Богдан Пахомов.

У перебігу засідання учасники штабу обговорили також питання підготовки Звіту з оцінки впливу на довкілля (ОВД), зауваживши, що сьогодні документ вивчається експертами. ЮУАЕС має також визначитися з переліком об’єктів соціальної програми, яка діє в рамках проєкту добудови ТГАЕС.

Хід реалізації, питання фінансування та плани закупівель за проєктом «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1..3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС» було останнім на порядку денному. Сьогодні будівельники працюють над першим пусковим комплексом. До нього входять два насосні агрегати з двома бризкальними басейнами, які мають запрацювати до кінця нинішнього року.

Підсумком оперативного штабу став протокол з дорученнями.

 

Додатково:

Проєкт «Реконструкція системи технічного водопостачання. Робота блоків 1.3 на Ташлицькому водосховищі та бризкальних басейнах Южно-Української АЕС» затверджено Кабінетом Міністрів України на початку 2016 року. Його реалізація дозволить уникнути втрат виробництва електроенергії на ЮУАЕС через високу температуру циркуляційної води та зняти обмеження потужності южно-українських енергоблоків, викликані недостатньою охолоджувальною здатністю Ташлицького водосховища в спекотні літні періоди.

Реконструкція системи техводопостачання ЮУАЕС передбачає будівництво 5 бризкальних басейнів, облаштування струменеспрямовуючої споруди (завіси) в акваторії Ташлицького водосховища, а також комплексу споруд для заповнення та підживлення водойми-охолоджувача.

Високоманеврена Ташлицька ГАЕС - одна зі складових Южно-Українського енергокомплексу, який є єдиним в Україні підприємством з комплексним використанням базових ядерних, а також маневрених гідро- та гідроакумулюючих потужностей. Основне призначення ТГАЕС - виробництво електроенергії для покриття вечірніх і ранішніх піків споживання та використання надмірної нічної енергії.

Спорудження гідроакумулюючої електростанції триває. Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 «Про затвердження проєкту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м.Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.