Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ЮУАЕС проходить міжнародний семінар ВАО АЕС «Лідерство в атомній енергетиці»

20.02.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На Южно-Українському енергокомплексі 18-21 лютого проходить навчальний семінар Всесвітньої асоціації операторів АЕС (ВАО АЕС, WANO) «Лідерство в атомній енергетиці». Захід організовано з метою розвитку лідерських якостей керівників усіх рівнів атомних електростанцій.

Навчальний курс містить лекції та презентації представників регіонального центру ВАО АЕС, а також практичні заняття з переглядом відеосюжетів, роботу в групах, дискусії та обмін досвідом. На розгляд і опрацювання учасників представлено низку актуальних тем: «Лідер і лідерство в атомній енергетиці», «Роль лідерства в забезпеченні безпечної роботи АЕС», «Особисті/персональні стилі поведінки», «Людський чинник», «Особливості, критерії та шляхи покращення стану культури ядерної безпеки», «Коучинг у виробничій діяльності», «Позитивна мотивація/стимулювання», «Лідерство, що надихає».

Як підкреслив генеральний директор ВП ЮУАЕС Володимир Лісніченко, на Южно-Українському енергокомплексі нині вибудовується новий підхід до формування кадрового резерву: «Щоб це було на якісно новому рівні нам потрібні нові люди – ті, хто володіє всіма необхідними знаннями, вміннями та навичками в атомній енергетиці. Для того, щоб це сталося, наших працівників треба навчати. Перш за все, це керівники вищої та середньої ланки управління. Лідерство – це та риса, яку слід прищеплювати. Керівник має бути прикладом і вести за собою персонал. Адже саме працівник цінувався завжди і всюди, за ним стоїть якість експлуатації та ремонту обладнання, підтримка його в справному технічному стані, і як результат - ядерна та радіаційна безпека, надійна і безаварійна робота АЕС».

За словами  керівника програми «Навчання та розвиток» регіонального центру ВАО АЕС Сергія Локтіонова тема лідерства в атомній енергетиці найактивніше розвивається останні 10 років: «Не можу не наголосити на позиції українських АЕС і НАЕК «Енергоатом». Протягом трьох останніх років ваша країна є найактивнішим членом нашої асоціації з цього напрямку. Гарне лідерство – це те, що вирізняє кращі атомні станції. Розвинуте лідерство дозволяє досягати позитивних результатів і працювати не лише з технічними проблемами, а й з проблемами, пов’язаними з персоналом. Саме тому ми й займаємося цією темою. І в останні роки більше концентруємося на темі лідерства та пов’язаних з нею питаннях».   

Навчальний семінар на майданчику ВП ЮУАЕС організовано на замовлення підприємства. Він є одним з етапів підготовки до повторної партнерської перевірки ВАО АЕС, яка цього року пройде на атомній станції.

Разом з южно-українськими фахівцями питання лідерства в атомній енергетиці вивчають представники інших відокремлених підрозділів Енергоатома - ЗАЕС, РАЕС, ХАЕС, АРС та дирекції компанії, а також ЧАЕС, Білоруської АЕС і болгарської АЕС «Козлодуй». За словами організаторів він став наймасовішим за останні роки.