Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Законодавчі норми користування надрами

13.02.2020
Управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин ЮМР

Використання надр у межах всієї держави, як і в місті Южноукраїнськ, здійснюється відповідно до законодавства, забезпечує раціональне і комплексне використання корисних копалин, безпеку людей, майна та навколишнього природного середовища.

Та говорячи про шкоду, яку несе видобуток корисних копалин, увагу треба зупинити на негативній складовій процесу їх видобування, а саме самовільному користуванню корисними копалинами.

Видобуток корисних копалин у багатьох випадках здійснюється без отримання ліцензій, гірничих відводів та земельних ділянок, а рекультивація земель взагалі не проводиться. Останнім часом значно зросла кількість самовільного користування надрами та видобутку корисних копалин місцевого значення (піску, глини та інших) із русел річок, прибережних захисних смуг, інших територій міста тощо.

Кодексом України про надра заборонено:

самовільне користування надрами;

забудова без належного оформлення дозволу площ залягання корисних копалин;

пошкодженнях родовищ корисних копалин;

знищення або пошкодження геологічних об'єктів, що становлять особливу наукову і культурну цінність.

Статтею 65 цього ж Кодексу передбачено дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову і кримінальну відповідальність. Відповідальність за порушення законодавства про надра несуть особи, винні у:

самовільному користуванні надрами;

порушенні норм, правил і вимог щодо проведення робіт по геологічному вивченню надр;

вибірковому виробленні багатих ділянок родовищ, що призводить до наднормативних втрат запасів корисних копалин;

наднормативних втратах і погіршенні якості корисних копалин при їх видобуванні;

пошкодженнях родовищ корисних копалин, які виключають повністю або суттєво обмежують можливість їх подальшої експлуатації;

порушенні встановленого порядку забудови площ залягання корисних копалин;

невиконанні правил охорони надр та вимог щодо безпеки людей, майна і навколишнього природного середовища від шкідливого впливу робіт, пов'язаних з користуванням надрами;

знищенні або пошкодженні геологічних об'єктів, що становлять особливу наукову і культурну цінність, спостережних режимних свердловин, а також маркшейдерських і геодезичних знаків;

незаконному знищенні маркшейдерської або геологічної документації, а також дублікатів проб корисних копалин, необхідних при подальшому геологічному вивченні надр і розробці родовищ;

невиконанні вимог щодо приведення гірничих виробок і свердловин, які ліквідовано або законсервовано, в стан, який гарантує безпеку людей, а також вимог щодо збереження родовищ, гірничих виробок і свердловин на час консервації.

Статтею 47 Кодексу України про адміністративні правопорушення самовільне користування надрами, укладення угод, які в прямій чи прихованій формі порушують право власності на надра, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

П.2 статті 240 Кримінального кодексу України передбачено відповідальність за порушення встановлених правил використання надр, якщо це створило небезпеку для життя, здоров'я людей чи довкілля, а також незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення караються штрафом від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Зазначені протиправні дії завдають непоправної шкоди навколишньому природному середовищу, загрожують економічній безпеці регіону і держави в цілому. Природа швидко виснажується і всю силу, що залишиться, спрямовує на те, щоб зберегти себе, цілком втрачаючи при цьому свою продукуючу спроможність і відтворювальну міць. Людство повинно усвідомити, що має невідкладно та наполегливо вчитися діяти так, як діє природа - повільно, бережливо й виважено!