Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На Южно-Українській АЕС відбулися антитерористичні командно-штабні навчання

21.01.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На Южно-Українській атомній станції 16-17 січня пройшли щорічні планові командно-штабні навчання антитерористичної спрямованості. Відпрацьовано об’єктовий план взаємодії на випадок загрози або вчинення диверсій. Мета заходу – перевірка антитерористичної захищеності об’єктів ВП ЮУАЕС, готовності сил і засобів, що залучаються до забезпечення фізичного захисту підприємства.

Навчання проводилися згідно з планом-сценарієм, затвердженим НАЕК «Енергоатом». У них взяли участь персонал АЕС, особовий склад військової частини, яка охороняє атомну станцію, представники територіальних підрозділів ДСНС, Нацполіції, СБУ, а також дирекції НАЕК «Енергоатом», Держатомрегулювання та підрозділу виконавчого органу Южноукраїнської міської ради.

Сценарій передбачав наявність зовнішніх і внутрішніх порушників, які намагалися вчинити правопорушення (УМОВНО ЗА ТРЕНУВАННЯМ) у декількох захищених зонах атомної станції.  

План заходу налічував 2 етапи. Теоретичну частину учасники навчань відпрацювали в кризовому центрі ЮУАЕС. Було здійснено також практичну перевірку готовності сил і засобів, на які покладено завдання забезпечення фізичного захисту та оборони об'єкта. Відмітною рисою нинішніх навчань було те, що їх практична частина відпрацьовувалась у нічний час.

За словами заступника генерального директора ВП ЮУАЕС з фізичного захисту та режиму Івана Жебета, відпрацьовано всі навчальні ввідні, передбачені планом-сценарієм. Підбиваючи підсумок заходу, він зазначив: «Учасники навчань з поставленим завданням справилися. Вони продемонстрували злагодженість дій і практичні навички, необхідні для організації та проведення заходів антидиверсійного та антитерористичного спрямування».

Антитерористичні навчання у ВП «Южно-Українська АЕС» проводились в умовах продовження дії в Миколаївській області «жовтого» (імовірна загроза) рівня терористичної загрози.