Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Южно-Український енергокомплекс: рік 2019 – рядок в історію

02.01.2020
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

 

 

За плечима залишається ще один складний, але успішний для южно-українських енергетиків рік. Про те, яким він був, розповість перелік головних подій та досягнень колективу.

 

 

6 березня енергоблок №2 Южно-Української АЕС виведено на рівень теплової потужності 3045 МВт, що відповідає 101,5% проектної потужності. Специфікою цієї модифікації була «змішана» активна зона, до складу якої входять тепловиділяючі збірки компаній «Westinghouse» і «ТВЕЛ». 45 надпроектних теплових мегават потужності дозволяють отримати близько 15 додаткових електричних мегават з енергоблока.

 

8 квітня - головний інженер ЮУАЕС Микола Феофентов став одним з лауреатів Державної премії України в галузі науки та техніки 2018 року. Премію присуджено за роботу «Розробка та впровадження конденсаторів парових турбін атомних електростанцій».

 

17 квітня - колектив Южно-Українського енергокомплексу став призером Національного конкурсу «Благодійна Україна-2018». Це вже друга нагорода, здобута колективом енергокомплексу за надання благодійної допомоги літнім людям в рамках довгострокової акції «Ветеран».

 

 

Квітень, вересень  - на енергоблоках №2 і №3 відповідно проведено функціональні випробування перевантажувального контейнера компанії Нoltec. Робота передбачена програмою впровадження технології Нoltec для зберігання відпрацьованого ядерного палива (ВЯП) у централізованому сховищі ВЯП (ЦСВЯП), яке споруджують на території зони відчуження Чорнобильської АЕС. Результат випробувань: обладнання відповідає проектній документації та сумісне з обладнанням АЕС.

 

 

Червень – у процесі планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №2 модернізовано перевантажувальну машину - оновлено її систему управління. Реконструкцію виконано в рамках програми розширення експлуатації ядерного палива Westinghouse, а також впровадження технології поводження з відпрацьованим ядерним паливом з застосуванням контейнерів компанії HOLTEC.

 

 

Жовтень - ЮУАЕС ввела в дослідну експлуатацію модифіковану перевантажувальну машину енергоблока №1. Під час планово-попереджувального ремонту тут було проведено заміну апаратно-програмного комплексу системи керування. У результаті завантаження активної зони першого «мільйонника» паливними збірками та відвантаження відпрацьованого ядерного палива з басейну витримки було виконано вже за допомогою оновленої перевантажувальної машини.

 

 

30 вересня - 31 жовтня - у зоні спостереження ЮУАЕС завершено активну фазу процесу громадських слухань з питань обґрунтування безпеки продовження строку експлуатації енергоблока №3 та можливого впливу на навколишнє середовище. Загальна кількість зареєстрованих учасників склала 1315 осіб. 118 з них представляли 16 громадських організацій.

 

 

Листопад - на енергоблоці №3 ЮУАЕС реалізовано унікальну для українських атомних електростанцій роботу - очищення маслосистеми турбіни від внутрішніх відкладень, що призводили до прискореної деградації мастильних матеріалів. Очищення маслосистеми дозволить южноукраїнським атомникам вирішити проблему якості вогнетривкої рідини в системі змащування турбіни і турбоживильних насосів.

 

Листопад - на енергоблоці №3 ЮУАЕС завершено заміну конденсатора турбіни. Це була одна з основних робіт, які визначали тривалість ремонтної кампанії, на її виконання передбачалось 170 діб. Заміна конденсатора сприятиме підвищенню ефективності роботи енергоблока №3 ЮУАЕС в цілому. Це був один з важливих кроків на шляху до продовження строку його експлуатації. Вперше в Україні замінено конденсатор на швидкохідній турбіні.

 

Під час планового ремонту енергоблока №3 ЮУАЕС паралельно з заміною конденсатора турбіни К-1000-60/3000 виконано унікальну роботу – заміну трубного пучка конденсаторів турбоживильних насосів рядів А і Б. Трубки, що були виготовлені з мідно-нікелевого сплаву, замінили на нержавіючі, що сприятиме підвищенню якості циркуляційної води.  

 

 

Ще один важливий захід цьогорічного планово-попереджувального ремонту на енергоблоці №3 ЮУАЕС – заміна обладнання системи нормальної експлуатації, важливої для безпеки реакторного відділення. Виконана в найкоротші строки, ця робота дозволила привести зазначене устаткування до сучасного рівня безпеки.

 

 

 

Березень-листопад – загальна тривалість планово-попереджувальних ремонтів на трьох енергоблоках ЮУАЕС замість 358 запланованих склала 326,17 доби. За рахунок оптимізації строків ремонтних і реконструктивних робіт, відповідального та сумлінного ставлення персоналу до їх виконання річну ремонтну кампанію  вдалося скоротити на 31,83 доби.

 

18-22 листопада – на ЮУАЕС відбулось комплексне інспекційне обстеження готовності енергоблока №3 до експлуатації в надпроєктний строк. Інспекційне обстеження енергоблоків, які готують до роботи у надпроєктний строк, передбачене ядерним законодавством України. Це обов’язковий крок на шляху до отримання права на довгострокову експлуатацію ядерної установки.

 

 

17 грудня в Южноукраїнську пройшли громадські слухання з питання продовження терміну експлуатації енергоблока №3 ЮУАЕС. Організатором заходу була Державна інспекція ядерного регулювання України. Участь у громадських слуханнях взяли 874 особи. Із них 111 - представники громадських організацій та та ЗМІ.

 

 

23 грудня - на засіданні Колегії Держатомрегулювання одноголосно прийнято рішення затвердити Висновок державної експертизи з ядерної та радіаційної безпеки Звіту з періодичної переоцінки безпеки енергоблока №3 ЮУ АЕС, визнати обґрунтованою можливість безпечної експлуатації енергоблока, встановити дату наступної періодичної переоцінки безпеки цього енергоблока – 10 лютого 2030 року. 

 

 

26 грудня - Голова Державної інспекції ядерного регулювання України Григорій Плачков офіційно вручив керівнику НАЕК «Енергоатом» Павлу Павлишину ліцензію на право провадження діяльності на етапі життєвого циклу «експлуатація ядерної установки енергоблока №3 Южно-Української АЕС». ЮУАЕС першою з вітчизняних атомних електростанцій отримала ліцензію на продовження експлуатації енергоблока з реактором-мільйонником до завершення проектного терміну.

 

28 грудня - НАЕК «Енергоатом» отримав дозвіл на промислову експлуатацію палива виробництва компанії Westinghouse на третьому енергоблоці Южно-Української АЕС. Відповідний документ було підписано Державною інспекцією ядерного регулювання України за результатами дослідної експлуатації, що проводилася на енергоблоці №3. Дослідна експлуатація продемонструвала безпечну, надійну та ефективну роботу палива Westinghouse.