Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Різниця між трудовим і цивільно-правовим договором

31.10.2019
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Про різницю між трудовим і цивільно-правовим договором статей написано вже чимало. Про це неодноразово висловлювався й Верховний Суд. Верховний Суд встановив, що основною ознакою, яка відрізняє цивільні відносини від трудових, є те, що трудове законодавство регулює процес організації трудової діяльності. Натомість за цивільно-правовим законодавством процес організації трудової діяльності залишається поза його межами, а метою цивільно-правового договору є отримання певного матеріального результату.

Головна різниця, про яку не потрібно забувати під час укладання договорів із виконавцями, міститься в предметі договору. Предметом трудового договору є праця працівника в процесі виробництва. Предметом договору цивільно-правового характеру є виконання стороною договору певного визначеного обсягу робіт. У разі виконання робіт або надання послуг за цивільно-правовим договором: – фізична особа, що виконує роботу (надає послуги), не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, сама організує свою роботу й виконує її на власний ризик; – оплачують не процес праці, а його результат; – результат оформлюють актами здавання-приймання виконаних робіт (наданих послуг); – оплату проводять на підставі актів; – немає обов’язку стосовно додержання трудового законодавства.

Не зазначайте в цивільно-правових договорах посади, професії, повноваження; не прив’язуйте до штатного розпису підприємства, не пишіть про робоче місце та графік роботи, облік робочого часу, гарантії (відпустку, лікарняний).

Пам’ятайте! Сторонами в цивільно-правових договорах є лише замовник та виконавець (повірений).

За додатковою інформацією звертайтесь до департаменту соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради, за адресою: б-р Цвіточний, 4, кабінети №15, 25 або за номером телефону: 5-55-27.