Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Заходи щодо запобігання отруєнь населення дикорослими грибами

10.09.2019
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Пік отруєнь грибами, за спостереженням медиків, припадає на осінню пору. Переважно отруєння бувають випадковими й здебільшого мають «сімейний» або «товариський» характер, здебільшого потерпілі впевнені, що вживали їстівні гриби.

Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням пластичних отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони, сироїжки), що помилково сприймаються за їстівні, та умовно-їстівні гриби (при розламуванні виділяють молочковий сік – дощовики, чорнильний гриб, сморчки та ін.) – внаслідок невмілої або неправильної їх кулінарної обробки.

Були випадки отруєнь їстівними грибами, що є підставою вважати причинами місце збирання грибів (поблизу шосейних доріг, промислових підприємств, хімічних комбінатів, військових частин), вік грибів, тощо.

Гриби належать до продуктів, що швидко псуються, тому переробляти їх треба в день збирання. Зберігати свіжими їх можна не більше 18-24 години при температурі не вище 10 градусів С (тобто в холодильнику). Страву з їстівних грибів можна зберігати на холоді також не більше доби.

Дехто помилково вважає, що головка цибулі або часнику, що вариться разом із грибами, набирає бурого забарвлення, якщо серед грибів є отруйні, а срібні предмети (ложки, монети) чорніють. Помиляються також і ті, хто стверджує, що комахи, черв`яки, слимаки не їдять отруйних грибів і тому гриб, який вони над`їли, можна безпечно використовувати у харчуванні. 

Останнім часом, враховуючи тяжкі наслідки отруєння грибами, медпрацівники рекомендують утримуватися від збирання дикорослих грибів.

Якщо ж ви все ж таки вирішили йти в ліс на «тихе полювання», обов`язково запам`ятайте і дотримуйтеся таких правил: 

- збирати гриби можна тільки на екологічно чистій місцевості;

- якщо є найменший сумнів щодо визначення гриба – не беріть його зовсім;

- не дозволяйте дітям збирати і споживати будь – які дикорослі гриби. Саме  

  вони стають першими жертвами отруєнь;

- не збирайте старих, перезрілих або пошкоджених грибів;

- не беріть гриби, що мають внизу ніжки бульбовидне потовщення, навколо

  якого є плівчаста оболонка;

- не куштуйте сирі гриби на смак;

- сирі гриби почистіть і переробіть відразу після повернення з лісу, не

  залишаючи їх на наступний день;

- не соліть гриби в оцинкованому посуді та герметично не закривайте в

  банках.

Симптоми захворювання розвиваються в діапазоні: від 30–ти хвилин - до 24-х годин. Отруєння грибами протікають набагато важче при вживанні алкогольних напоїв.

Основні симптоми отруєння грибами: головний біль, запаморочення, загальна слабкість, спрага, нудота, блювота, пронос із кров’ю, який супроводжується біллю в животі.

Перша допомога: як найшвидше промити шлунок - випити підсоленої води та викликати у потерпілого штучну блювоту, після чого дати йому міцного чаю або молока. 

Незважаючи на тимчасове полегшення самопочуття потерпілого після промивання шлунку, терміново викликати швидку для надання кваліфікованої медичної допомоги.

Слід зауважити, що госпіталізувати необхідно всіх члені сім’ї чи всіх осіб, що вживали разом з потерпілим гриби, навіть у незначних кількостях.

Для з’ясування причин отруєння слід зберегти залишки грибної страви, а також блювотні маси і передати це медичному працівнику для дослідження.

Основною причиною смертних випадків є здебільшого пізнє звертання за медичною допомогою у медичні заклади.

Вживання неїстівних дикорослих грибів небезпечно для здоров`я і може призвести до летальних наслідків.