Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

ПРО МОРАЛЬ І НЕАДЕКВАТНІСТЬ

09.09.2019
Виконавчий комітет Южноукраїнської міської ради

Дивно, але деякі депутати та окремі посадовці самоврядування Южноукраїнська забули хто головний в місті. Та Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» їм нагадує, що головні в місті – його мешканці, територіальна громада. Таке враження, що ці особи забули і про їхні передвиборні обов’язки до мешканців нашого міста, забули що потрібно відгукуватись на їх звернення, забули про свій обов’язок, коли блокували роботу міської ради з листопада 2018р. по березень 2019 року, де тисячі мешканців чекали на міський бюджет на вирішення їхніх питань.  Їм якось було все одно, що люди все бачать і все пам’ятають.   

Депутати, які вже десять місяців не ходять на сесії міської ради і декілька солідарних з їх позицією 27.08.2019 року звернулись до мене продовжити пленарне засідання сесії міської ради, яке було торік 01 листопада, яке надалі стало скандальним, яке поклало тривале зупинення роботи міської ради, проявило кризу моралі і влади осені і зими 2018/19 років.

Хто ж заявив дивне продовження сесії міської ради з минулого? Це депутати міської ради – Дзюбенко Л.П., Фунтікова О.М., Мілюк В.В., Олійник Н.В., Бацман Г.П., Журба С.М., Черьомухіна Н.М., Потапова Л.А., Курдасов О.О., Горностай С.В., Ярошенко С.В., Толкач А.П., Іщенко Л.В., Зеленюк А.В., Севастьянова О.М., - всього 15 депутатів з 34 обраних у міську раду. До норми Регламенту міської ради, в реагування на звернення вказаних депутатів я скликав заявлене ними продовження пленарного засідання 42-ї сесії міської ради. Та вони на нього не прийшли.

В сесійній залі була і не реєструвалась секретар Южноукраїнської міської ради Дюбенко Л.П., яку більшість депутатів відсторонила з цієї посади в листопаді 2018 року, яка майже чотири місяці була у відпустках і на лікарняному та понад десять місяців не приймала участі в сесійній роботі міської ради, яку рішенням Суду поновлено на посаді, яке наразі оскаржується. Вона зачитала заяву. Ось що в ній прозвучало на мою адресу у виправдання провалу явки вказаних депутатів.   

Приведу в скороченні – «Ознайомившись зі змістом Розпорядження Южноукраїнського міського голови Пароконного В.К. №172-р від 02.09.2019 складається обґрунтоване  враження, що міський голова Пароконний В.К. умисно та злісно порушує гарантовані права депутатів» --  пише Дзюбенко Л.П..  

Поясню, ці депутати, окрім скликання ними заявленого продовження сесії бажали аби я сформував ще і порядок денний продовження 42-ї сесії. Але це зробити неможливо, бо та сесія завершена і закрита торік, а я не «машина часу» і повернути всіх у листопад 2018 року не в змозі. Більше того. Є висновок відділу правової роботи міської ради, який однозначно вказує, що – «…рішенням суду не скасовано прийняті рішення Южноукраїнської міської ради, а відповідно до ч. 10 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку». Суд ті рішення не скасував.  Тобто, я діяв законно.

Та це не зупиняє Дзюбенко Л.П. і вона далі звертається до мене з наступним – «З метою припинення систематичного порушення міським головою Пароконним В.К. прав депутатів Южноукраїнської міської ради, припинення перешкоджання Пароконним В.К. у здійсненні депутатської діяльності, для приведення роботи міської ради в законне русло, вимагаю «припинити плювати в закон» та видати розпорядження про продовження 42-ї сесії Южноукраїнської міської ради з питаннями порядку денного, що не були в законний спосіб розглянуті 01.11.2018».

Стосовно тих, хто має звичку «плювати в Закон», я ще скажу, а наразі –  Вибачте панове депутати-ініціатори 42-ї, щоб Ви були здорові! Продовження сесії, яку я скликав в розпорядженні №172-р на звернення Вас, 15-и, як називалося? – «Про продовження пленарного засідання 42 сесії Южноукраїнської міської ради». То хто ж Вам заважав прийти в сесійну залу і продовжити пленарне засідання сесії, яку вказано у Вашому зверненні? Додам, в той час я не був  на посаді міського голови і тільки міг бачити зі сторони, як керують містом ті, хто так прагнув цього.

Шановні Южноукраїнці! З’ясовується, що знову винен міський голова за те, до чого він чергове не має ніякого відношення. Депутати-ініціатори сесії не прийшли на її пленарне продовження і це їхнє справжнє обличчя. Бажаючих демонструвати свою значимість і користь громаді на паплюженні мого імені чимало. В чому їх прихована мета? Не помилюсь, коли скажу – це  політтехнологічний хід, де в любий спосіб певне коло осіб бажає себе показати, що вони кращі ніж є насправді.

В чому розрахунок? Схоже вони думають так! Критикуватиму міського голову за будь що, дивись і люди в щось та повірять. І Дзюбенко Л.П. тут не одна. А на дивне звернення повернутись в минуле, де ці депутати мабуть знали, що не існує можливості продовжити пленарне засідання сесії, яка давно минула, яка закрита, де за нею прийнятими рішеннями люди давно виконали процедури по заявленим ними земельним та іншим питанням. Тому суд і не скасував ті рішення.  Скоріше, це були чергові провокативні хитрощі, де вбачався розрахунок, що я не скликатиму «сесію з минулого» і мені припишуть порушення Регламенту. Та мій обов’язок простий – виконувати що належить посаді, що обіцяв громаді, чого чекають мешканці міста.

Тепер дещо про те, у кого криза і хто «плює в Закон»? Я вбачаю, що певним глашатаєм від цієї групи депутатів і не перший раз виступає депутат Толкач А.П. Я  його висував в депутати, бо Він пройшов АТО і думалось що Він буде поміркованим обранцем. Але з’ясувалось, що це дещо ексцентрична особа. То Він б’є відвідувачів в його ресторані на пляжі П. Бугу, куди викликають поліцію, то Він влаштовує скандал в офісі банку і туди викликають поліцію, то Він перешкоджає журналісту виконувати його професійні обов’язки і знову викликають поліцію.

Але палітра дивних вчинків цього депутата на цьому не закінчується. На бюджетній сесії міської ради на 2018 рік, де міський голова пропонував захистити мешканців міста від зростання тарифів, як вони і просили на міських зборах, Толкач А.П. називає цей бюджет великою аферою і разом зі ще одним відомим депутатом Горностаєм С.В. від ВО «Батьківщина» схиляють депутатів не підтримувати звернення громади міста і прийнятий бюджет не працює на тарифний Закон, не захищає мешканців. А потім цей Горностай цинічно волав, що Пароконний влаштував тарифний геноцид. Шановні мешканці, вбачаю, що це демонстрація цинічного ставлення до Ваших нагальних потреб та вже названа спроба через паплюження мене, демонструвати себе з кращої сторони.

Характерно, що межі популізму цих депутатів далеко не всі. Той же депутат Горностай С.В. на бюджетній сесії 2018 року казав – «Та плюньте ви на Закон, … я сам собі Закон», і ось за його участі у заявленій «ретро-сесії» вже Дзюбенко Л.П. намагається мені приписати, що начеб то це я «плюю в закон». Таке враження, що вираз «плювати в Закон», це така собі візитівка від провідників вказаних депутатів.

То вони блокують сесійну залу і не дають більшості депутатів проводити сесію, то від міської ради Дзюбенко Л.П у всі адреси пише, що міський голова не законно продовжив працювати на посаді за рішенням Суду, то Всупереч Закону вони намагались мені завадити працювати і три місяці не платили заробітну плату та писали сфабриковані доноси у всі можливі інстанції.

Після заяви Дзюбенко Л.П., дуже схоже, що їх глашатай, депутат Толкач А.П. провальну явку депутатів на ними заявлену тогорічну сесію називає параноєю міського голови. У мене резонне запитання. То у кого параноя? Але мабуть це риторичне запитання на фоні неадекватності певного кола діючих, а вірніше без діючих для потреб громади відомих осіб. Це моє особисте бачення від  тих вчинків і подій, які виходять від «избранных», як про них написав «Контакт».  

Шановні Южноукраїнці! Я б так детально не описував ці нещодавні епізоди з життя нашої  міської ради, якби не нагальна потреба реально захистити мешканців від необґрунтованих тарифів на комунальні послуги, захистити людей від інших негараздів. Багато разів розповідав Вам, про важливе місце і роль депутатів міської ради у вирішенні питань громади міста, кожного її мешканця. Думаю не буде зайвим Вам нагадати ще дещо.

Реформи, це головна рушійна сила в розвитку і міста, і країни. Що ми знаємо з ближньої історії Южноукраїнська? 2001 – 2004 роки міські реформи були дієвими і давали позитивні результати. Але в кінці 2004-го після «Майдану 2004» депутати міської ради їх відмінили і я звільнився з посади міського голови, бо без реформ працювати було неможливо.

Що відбулось далі? З 2005 року починає зростати заборгованість за комунальні послуги до ЮУ АЕС. Місто не використовує наявні фінансові можливості з Загальнодержавної реформи, де було зосереджено на потреби модернізації міст України 34 мільярда гривні. Міська рада не фінансує навіть заходи за вимогами Уряду України. Тому і не дивно, що КП ТВКГ приходить в занепад не зважаючи на те, що всі потрібні проекти рішень були своєчасно передані керівництву міста того періоду.

Все було на поверхні. Самоврядні чиновники не дуже докучали депутатам з реформами, бо для них це був не аби який клопіт, зайве навантаження на їх роботу та і не потрібний екзамен їх професійності. Депутатам теж було важко опанувати не прості реформи. Що змінилось надалі? З початку 2016 року вже наша каденція поновила старі Програми і прийняла понад десяток нових. Потім, з початку 2018 року настав спад у їх виконанні, я про це вже розповів. Наразі вони активовані ї їх зупиняти, це йти проти завдань держави, проти інтересів громади міста.

І це не аби яке просте питання, це нагальна потреба, на яку мають реагувати саме депутати міської ради, її конструктивна більшість, до якої входить і депутат Квасневський Є.А., який закликав депутатів скласти мандати, бо не таких привели і не тих обрали в міську раду. Мені здається, що це призив для певної частини депутатів готуватись до походу на наступні вибори. Але є але.

Дійсно. Певних депутатів привів в міську раду і я. Але поки не даси людині владу, ти її не пізнаєш, воно так і відбулось. Єдине на що вірно вказує депутат Квасневський Є.А, що ця каденція міської ради крикливо-скандальна і в чомусь егоїстична. Це факт.

Попередня каденція депутатів працювала тихо, але зруйнованих і розкрадених об’єктів від них у 2015 році ми отримали понад десяток – гуртожиток №6, дитячий садок / бувша дитяча поліклініка, 7-й магазин і кафе «Старий друже», база «Берізка», дещо школи, дитячі садки, скандальні ринки – «Титан» і «Критий ринок», зруйнований благоустрій місць загального користування та багато інше з сумою збитків в понад сорок мільйонів гривні і це теж факт.   

І що кому казати? Маємо, що маємо!, як казав наш перший Президент Л.М. Кравчук. Тому та, попередня, тиха каденція і та, що була перед нею, лишили такий спадок, що було і ще є над чим працювати. І що б не казали, а половину названої вище розрухи ця «погана» каденція подолала. Гуртожиток №6 реконструйовано, ринки впорядковано і новий ринок «Господар» додали місту, з покинутої і аварійної споруди маємо зразковий ЦНАП, по школам, дитячим садкам виконуються ремонти, збудували притулок для собак, технологічну і метрологічну диспетчерські та багато чого зроблено по іншим об’єктам і це теж факт. Але ще багато є над чим працювати. Та я не про це.

Нам самим зарано йти на вибори, якщо це не вирішать «зверху». Попереду підготовка до зими, ось, ось буде зрушено багаторічну проблему по ТВКГ, а це тарифний захист мешканців, є проблеми соціального захисту міста та багато іншого, що розпочато і що потрібно завершити.

Євгене Анатолійовичу!, Вас гарно знає все місто. Призив скласти мандати і я висловлював, але тільки після того, коли ми увійдемо без проблем в зиму, коли захистимо громаду міста від багаторічної проблеми неврегульованих тарифів на комунальні послуги, вирішимо першочергові проблеми і коли депутати більшості відмовляться працювати далі.

Зокрема тарифна проблема має свою багаторічну історію і вона назріла так, що її вирішувати має саме ця каденція депутатів і саме в ці місяці, коли на рівні попереднього Уряду України прийняли поспішні рішення і склались інші обставини, які несуть загрозу нашим мешканцям платити за неспожиті ними послуги. Не виріши ми ці проблеми і від дострокових виборів може суттєво постраждати вся громада Южноукраїнська.

Тому на початку цієї розмови я і вказав, що головними в місті є наші мешканці, а не втома декого з обранців міста від таких різних депутатів міської ради нинішнього скликання. Я вже звернувся в Офіс Президента України з нагальних питань громади міста, в Асоціацію міст України, до Народного депутата по нашому виборчому округу. Наразі проведені чергові переговори з генеральним директором ЮУ АЕС, підготовлено потрібні проекти рішень з тарифної проблеми. Є питання не тільки по житлово-комунальній реформі, є ще і медична і освітянська і не тільки вони одні. Ми можемо і зобов’язані ще попрацювати на нашу громаду. Але буде, як буде.

Шановні Южноукраїнці!  Що заважає нам краще жити і як це долати сьогодні?  

Певні депутати люблять гратись популістськими гаслами та звинуваченнями когось в тому, чим грішні самі. Це погана реальність. Є і інша дійсність. Це конструктивна більшість депутатів,  які після ганебної блокади роботи міської ради працюють і сприяють розвитку міста і це позитив. 

Що сьогодні головне? Захистити громаду міста, кожного мешканця через реформи, які не дуже люблять певні депутати міської ради. В реформах головні нові технології, їх ще більше не люблять вже названі депутати і певне коло посадовців самоврядування нашого міста теж. Це потрібно долати. Як? Наразі не звертати увагу на популістів і демагогів і продовжити працювати. А прийде час, не голосувати за них і їм подібних. Аби не помилятись приведу декілька прикладів.

Приклад 1. З 2003 року ми намагались впроваджувати роздільне збирання побутових відходів. Це інноваційна технологія «Дворовий комплексний пункт», (ДКП), яка була визнана кращою в Україні, але її та готовий до дії будинковий облік води в 2005 році бездарно загубила нова влада міста того періоду. Згадайте хто тоді руйнував реформи. Не пригадаєте, я згодом назву всіх, а наразі –   

Оновлену технологію ДКП – Проект «Зелена карта відходів» почали впроваджувати з 2016 року. Цей проект намагався зруйнувати депутат Горностай С.В. Не вийшло. І хоча в спрощеному вигляді, та ця технологія поширюється по місту. Від неї вигода – суттєво менший тариф, екологічна і санітарна користь, позитивний вплив на здоров’я людини. Оновлений будинковий облік води і тепла у 2018-у теж загальмували і допустили помилки у проектному виконанні більше ніж на рік. Наразі Програму «Зелена карта відходів» потрібно завершити і перейти до її впливу на безпечність відходів на їх звалищі. Потрібно завершити обладнання всіх об’єктів міста приладами обліку води і тепла та переходити на дистанційне управління процесами надання комунальних послуг. Ці проекти потрібно довести до їх повного завершення тоді вони дадуть свій результат.

Приклад 2. Проект «AQUa+». Це гарантоване і суттєве покращення якості питної води через позитивний вплив на її бактерицидний стан, де вбивається цілий «зоопарк» різних шкідливих здоров’ю людини мікроорганізмів. Половину будинків міста обладнали цим захистом і закинули. Була і лишається безпідставна протидія і цьому корисному проекту. Проти виступав А.М. Стулін. Наразі проти нове керівництво ТВКГ. Маємо пам’ятати. Якість питної води хоча і непомітно, та суттєво впливає на наше здоров’я.

Приклад 3. Технологічна диспетчеризація, метрологія, власна лабораторія контролю якості води. Ці роботи теж дещо загальмували. Роботи в названих прикладах, це не просто моя ініціатива, це спільна праця багатьох депутатів і посадовців на виконання вимог Закону, Це моя обіцянка і обов’язок перед громадою міста. Цю роботу потрібно продовжити.

Приклад 4. Досліджуються проблемні питання з реформи в обслуговуванні житлових будинків, тарифне питання та процедурно-правові стосунки між КП ЖЕО і ОСББ. Це важливий напрямок роботи, є колективні звернення громадян, є упущення виконання цієї роботи ще з 2018 року. Працює комісія. Чекаємо результатів її роботи.  

Приклад 5. По лікарням міста штучно стримується медична реформа і виконання низки важливих завдань. Є перешкоди та вживаються заходи врегулювання і цього важливого питання. Створено робочу групу по з’ясуванню причин стримування медичної реформи, виконання доведених завдань.

Ще раз звертаюсь до громади Южноукраїнська! Важливі роботи, які корисні мешканцям нашого міста потрібно виконувати і ми це робимо. Але з’ясувалось, що це великий подразник для деструктивної і «заблукавшої» частки депутатів міської ради та певного кола посадовців, які самі нічого не змогли запропонувати для наших мешканців і чомусь пасивні до розвитку нашого міста, соціального захисту його громади. Цього не має бути, це маємо подолати. Важливі кроки на шляху сталого розвитку Южноукраїнська та врегулювання тарифного питання щодо комунальних послуг  здійснюються в домовленостях з Генеральним директором ВП ЮУ АЕС, які ведуться з березня 2019 року і наразі виходять на позитивний результат.

Громада Южноукраїнська, Ви виборці, які найняли мене на роботу, де я роблю все можливе і  робитиму це надалі аби і тарифи були обґрунтованими, і ми не платили за послуги, які не споживаємо, і щоб все інше вирішувалось на користь нашого міста, кожного його мешканця, бо це норма сучасної роботи для людей, маємо знати – Тільки разом можливо подолати наявні проблеми. Для цього нам потрібно полишити без нашої уваги у вчорашньому дні популістів, демагогів і пустих балакунів різного походження та штибу, чим в решті решт ми забезпечимо більш ефективну працю самоврядування Южноукраїнська на своє місто, на добробут його мешканців.

 

Міський голова   В. Пароконний

09.09.2019р.