Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Природне багатство – наше надбання – Регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя»

23.08.2019
Управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин ЮМР

Регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя» охоплює річкову долину Південного Бугу і каньйоноподібні долини його приток — річок Великої Корабельної, Бакшали, Мертвоводу. Він простягається на 70 км від південної частини Первомайська до села Олександрівка Вознесенського району.

Велика частина території РЛП «Гранітно-степове Побужжя» знаходиться в межах міста Южноукраїнська. Відповідно до проекту розширення парку, затвердженого ще 1996 року, в межі міста Южноукраїнська ввійшло 90,2 га територій РЛП «Гранітно-степове Побужжя».

Гранітно-степове Побужжя - одна з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала в морські глибини вже протягом 60 мільйонів років. Звідси значна кількість унікальних об'єктів живої природи – рослин та тварин, які збереглися в цій місцині із давніх давен та організмів, які зустрічаються тільки на території Гранітно-степового Побужжя.

Результати біогеографічного аналізу вказують наявність на цій території значної кількості видів рослин і тварин середземноморських та гірсько-альпійських за походженням.

За оцінками фахівців, тільки комах на території Гранітно-степового Побужжя мешкає не менше 9 тисяч видів, 46 з них занесені до Червоної книги України.

Число видів хребетних тварин, відзначених фахівцями у Гранітно-степовому Побужжі, становить 183. Серед них слід особливо виділити унікальний комплекс риб порожистої частини Південного Бугу (більше 35 видів)

Тут виявлено 86 представників флори і фауни, занесених до Червоної книги України та Європейського Червоного списку.

Все це, безперечно, свідчить про унікальний характер біологічного різноманіття Гранітно-степового Побужжя, піднімає проблему його збереження на міжнародний рівень.

Шановні мешканці та гості м. Южноукраїнська!

Відпочиваючи на схилах ріки Південних Буг, пам’ятайте,

що ви знаходитесь на природно-заповідних територіях та з особливою обережністю ставтесь до природних надбань!