Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми

31.07.2019
Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді

30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми.

Проблема торгівлі людьми залишається актуальної для України.   Із загостренням політичної та економічної ситуації та розгортанням збройного конфлікту на сході України міграційні настрої, а з ними і вразливість населення до торгівлі людьми посилились.

З метою визначення думки мешканців м. Южноукраїнська, щодо поширення такого суспільно небезпечного явища як торгівля людьми та пов’язаних з ним порушень прав людини, а також визначення рівня обізнаності щодо явища торгівлі людьми та вразливості населення до даної проблеми Южноукраїнський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провів ряд інформаційно – просвітницьких заходів, серед яких найголовнішими є опитування населення та профілактична робота.

Узагальнюючи результати проведених анкетувань, в яких прийняло участь  113 осіб, можна дійти висновку, що южноукраїнці  мають опосередковане уявлення про проблему торгівлі людьми.

Проблема торгівлі людьми 67,9% осіб сприймається,  як певне соціальне явище, яке пов’язане здебільшого з властивостями окремого соціуму.  24,1% осіб  оцінюють це явище як негативне і пов’язують його з іншими протиправними діями, але не можуть чітко встановити зв’язок між ними. Знають про випадки, коли людей примушують жебракувати або продають для цієї мети 38,4% опитуваних. Також відносно високим (53,6%) є рівень знання про ситуації сексуальної експлуатації, продажу для вилучення органів та трудової експлуатації. Найрідше (16,1%) респонденти чули про ситуацію примушення до участі у воєнних конфліктах. Не зважаючи на   небезпеку потрапити у трудове рабство,  значна частина опитаних (91,6%) готова їхати за кордон.

Результати опитування свідчать, що у більшості людей немає знайомих, які б потрапляли у тенета торгівців людьми.

Враховуючи отримані результати опитування   фахівцями із соціальної роботи проведено вуличне експрес інформування з розповсюдженням інформаційних буклетів: «Плануєте виїхати за кордон? Подбайте про свої права та безпеку», «Не стань заручником торгівлі людьми!», «На  запчастини – тільки машини!». З метою попередження потрапляння вразливих верств населення в «тенета торгівців людьми»  проведено обговорення проблемного питання з представником відділу пробації .

З метою інформування більшої кількості населення на соц. сторінці ЮМЦСССДМ у ФБ розміщенні відеоролики, правила особистої безпеки й телефони національної «гарячої лінії» з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів та контактні телефони Южноукраїнського міського ЦСССДМ.