Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Природно-заповідний фонд м. Южноукраїнська

16.07.2019
Управління екології, охорони навколишнього середовища та земельних відносин ЮМР

Місто Южноукраїнськ розташоване на площі 2437,9 га .

Южноукраїнськ розташований на березі ріки загальнодержавного значення – Південний Буг. Південний Буг - друга за довжиною річка після Дніпра, і найдовша з тих, що течуть винятково територією України —  її довжина сладає 806 км. Річка протікає західними, центральними і південними областями держави (Хмельницька, Вінницька, Кіровоградська, Одеська та Миколаївська області). 

Вздовж русла ріки у межах Южноукраїнська розташовані землі, які мають багате історичне минуле. Тут у великій кількості спостерігаються виходи кристалічного щита,який є однією з найдавніших ділянок суші Євразії та не поринав у морські глибини вже протягом 60 мільйонів років.

Завдяки цьому, а також унікальній  різноманітній флорі та фауні ці землі отримали особливий статус територій природно заповідного фонду – регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя» та Національний природний парк «Бузький Гард».

Значна кількість тварин та рослин цих земель занесена до Червоної Книги України.

Регіональний ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя» та Національний природний парк «Бузький Гард» мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу довкілля.

 

Шановні мешканці та гості м. Южноукраїнська!

Відпочиваючи на схилах ріки Південних Буг,

пам’ятайте,

що ви знаходитесь на природно-заповідних територіях

та з особливою обережністю ставтесь до природних надбань.