Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ЮУАЕС пройшли тактичні навчання антитерористичної спрямованості

27.05.2019
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

На Южно-Українській АЕС 22-23 травня пройшли планові тактичні навчання антитерористичної спрямованості. Перевіряли ефективність діючого об’єктового плану взаємодії у разі вчинення диверсій, а також антитерористичну захищеність об’єктів, де знаходяться радіоактивні матеріали. У навчаннях були задіяні представники ЮУАЕС, СБУ, Національної гвардії, Національної поліції, Держслужби з надзвичайних ситуацій, Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НАЕК «Енергоатом», Державної інспекції ядерного регулювання України.

Антитерористичні навчання на ЮУАЕС збіглись у часі ще з двома важливими заходами - навчальними курсами, які для представників СБУ та ліцензіатів з 20 по 24 травня на базі Южно-Українського енергокомплексу проводив навчальний центр з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів ім. Дж. Кузьмича Інституту ядерних досліджень НАН України, а також з робочою зустріччю керівників загонів воєнізованої охорони відокремлених підрозділів НАЕК «Енергоатом». Учасники цих двох заходів були запрошені на навчання у якості спостерігачів. Крім того, за знешкодженням умовних диверсантів спостерігали закордонні колеги - експерти з фізичної безпеки корпорації ARES (США), які брали участь в організації та проведенні навчального курсу для фахівців антитерористичного центру СБУ за темою «Фізична безпека перевезень ядерних та інших радіоактивних матеріалів».

План-сценарій навчань передбачав низку ситуацій: спробу проникнення на територію АЕС за фальшивою перепусткою; пронесення вибухонебезпечних речовин; умовне пошкодження обладнання, що забезпечує стабільне функціонування електростанції; умовне захоплення спецпотягу з відпрацьованим паливом. Відповідні служби впорались з усіма викликами. По завершенні навчань було проаналізовано кожну з фаз проведеної операції.

Представники штабу антитерористичного центру СБУ на підсумковій нараді зазначили, щосистема фізичного захисту Южно-Української АЕС зробила великий крок вперед у технічному плані. Вони також позитивно оцінили широке представництво залучених до навчань відомств.

Заступник генерального директора ВП ЮУАЕС з фізичного захисту та режиму Іван Жебет вважає такі заходи дуже важливими: «За допомогою тактичних навчань співробітники служби фізичного захисту АЕС, охоронних структур та інших суб’єктів, що забезпечують охорону і оборону енергокомплексу, отримують можливість перевірити сили, засоби, готовність персоналу та взаємодію на випадок диверсійних та терористичних актів».