Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Правила поведінки при користуванні електроприладами

20.05.2019
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Збереження життя і здоров'я людини не тільки на виробництві але й за його межами, підвищення рівня безпеки життєдіяльності населення міста набуває особливого значення з огляду на соціально-економічні та демографічні аспекти сучасного розвитку нашого міста.

За І квартал 2019 року в місті Южноукраїнську сталося 439 нещасних випадків невиробничого характеру. Значна кількість випадків 160 або 36 % від загальної кількості трапилася внаслідок випадкової дії неживих механічних сил.

Щоб уникнути нещасних випадків потрібно дотримуватися загальних правил поведінки при користуванні електроприладами:

1. Користуватися електроспоживачами, шнури живлення яких мають триполюсну вилку з попереджуючим включенням заземляючого (зануляючого) проводу.

2. Не вмикати в електромережу електроспоживачі, шнури живлення яких мають пошкоджену ізоляцію.

3. Не вмикати в електромережу електроспоживачі, які мають пошкодження або ненадійно з’єднані з електрошнуром живлення, вилками, розетками та подовжувачами.

4. Не вмикати електроспоживачі в розетки, які не мають захисних, направляючих.

5. Не користуватися пошкодженими розетками, відгалужувальними та з’єднувальними коробками, вимикачами та іншою електроарматурою.

6. Не застосовувати для опалення приміщень нестандартного (саморобного) електронагрівального обладнання або ламп розжарювання.

7. При користуванні електроспоживачами, які мають окремий, самостійний провід заземлення, перед включенням його в електромережу перевірити наявність та надійність приєднаного проводу до відповідних клем.

8. По можливості, уникати доторкання руками до металевих частин електроспоживачів, ввімкнених в електромережу.

9.  Не торкатися руками до обірваних та оголених проводів електромережі.

10. Самостійно не замінювати зіпсовані електрозапобіжники, електролампи, не проводити ремонт електроспоживачів та електромережі.

11. При прибиранні пилу з електроспоживачів, обов’язково вимикати їх  від електромережі.

12.  Не залишати без догляду працюючі електроспоживачі.

13.  По закінченні роботи вимкнути вимикач на електроспоживачі та відєднати провід живлення від розетки електромережі. При цьому слід пам’ятати, що від’єднуючи вилку електроспоживача від розетки, її слід тримати за корпус, а не смикати за провід живлення, бо можна висмикнути один з проводів і потрапити під дію електричного струму.