Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Всесвітній день вишиванки

16.05.2019
Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Кожен третій четвер травня в Україні  відзначають День вишиванки. Це гарне свято, під час якого до чудових весняних квітів, що дарує нам природа, українці додають й яскраві барви етнічного вишитого одягу.

Южноукраїнський міський історичний музей також не вперше відзначає це свято. Цьогоріч працівники музею вирішили не просто вбратися в національний одяг, а й провели просвітницьку роботу, спрямовану на відновлення національної пам’яті, ознайомлення з традиціями створення і носіння вишиванок, сучасними тенденціями в їх оздобленні тощо.

З радістю до дійства долучилися - малеча 1-Б класу ЮЗШ №1, військовослужбовці ВЧ-3044 Національної гвардії України та відвідувачі відділення оздоровчо-реабілітаційних послуг комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) м.Южноукраїнська» . Гості мали можливість дізнатися про історію виникнення Всесвітнього свята вишиванки,  більш детально ознайомитися з історією національного вбрання українців, символами у вишивках та їх значенням, а також іншими матеріалами, що були представлені в експозиції «Українські вишиванки, наче райдуги світанки». Експозицію доречно доповнила виставка вишитих картин Миколаївської майстрині Валентини Онощенко.

У творчій “скриньці” Валентини більше сотні робіт вишитих власноруч на різну тематику, більшість із них вона подарувала та вишила на замовлення. Серед робіт вишивальниці – картини, натюрморти, портрети, ікони, рушники, серветки, сорочки, та інше.

Українська вишиванка є абсолютно унікальна – це не просто одяг, це оберіг нації. Ми вбираємось в вишиванки не тільки для краси, а ще й для того, щоб зберегти наш рід. А головне – показати всьому світу, що є така країна – Україна, яка має свою національну культуру, звичаї, традиції, історію.

Тож, одягаймо, друзі, і не тільки у свята, вишиванки, щоб українців побачив світ!