Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Спеціалісти ВП ЮУАЕС разом з южноукраїнськими гімназистами розпочали реалізацію спільного проекту «STEM - професії майбутнього»

15.05.2019
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

11 травня спеціалісти управління інформації та громадських зв’язків Южно-Української АЕС спільно з випускниками Южноукраїнської гімназії провели перші п’ять занять проекту для учнів Рацинської загальноосвітньої спеціальної школи-інтернату Вознесенського району. Учасники гімназійної команди FIRST LEGO League«SOVENYATA» допомагали своєму капітану Тетяні Шаповал реалізувати свій власний соціальний проект «STEM без обмежень» в рамках проекту «Агенти змін», а атомники залучили дітей до інформаційно-пізнавального проекту «Енергоквест».

Ідея випускниці Южноукраїнської гімназії Тетяни Шаповал щодо  впровадження освітньої методики STEM у спеціалізованих навчальних закладах – для дітей, позбавлених батьківського піклування,  не заставила довго очікувати на своє втілення. Справа в тім, що колектив Южно-Української АЕС з вихованцями школи-інтернату пов’язує тривала дружба, і більше як за 20 років атомниками зроблено чимало добрих справ. Наразі ж було вирішено об’єднати два проекти - інформаційно-пізнавальний «Енергоквест», який реалізує ЮУАЕС, і «STEM без обмежень». «З цією ідеєю я звернулася до спеціалістів атомної станції і одразу ж знайшла на неї відгук, - каже Тетяна Шаповал. – Для мене це особлива зустріч, бо дітки в інтернаті теж особливі. Головне, що торкнуло моє серце, це їхня щирість, з якою вони з нами спілкувались, і їхня повна довіра до нас».

В основі новітньої освітньої методики STEM лежать такі напрямки як наука, технології, інженерія та математика, а також їх комплексне вивчення. Важливим моментом є практичне застосування знань - учні отримують практичні навички, що можуть зробити наше життя простішим. Долучились до  STEM і вихованці Рацинської школи-інтернату.

Для учнів з 5-го по 8-ий класи команда «SOVENYATA» представила практичне заняття з виготовлення STEM-іграшки «дзиґа», а також про застосування технології LEGO для будівництва споруди. Гімназисти розповіли дітям про дзиґу, принцип її обертання, і запропонували усім власноруч сконструювати іграшку з паперу. Аби додати елементу гри у це практичне завдання, кожен учень із своєю іграшкою взяв участь у змаганнях на найдовше обертання дзиґи. Усі школярі отримали солодкі призи, а переможець – цінний подарунок. Також команда «SOVENYATA» розповіла учням школи-інтернату про землетрус і запропонувала скласти з конструктора LEGO споруду. І тут змагання стало показовим: чия споруда виявилась найміцнішою, той став переможцем. У подарунок діти отримали комплект конструктора LEGO.

Під час енергоквесту школярі з задоволенням грали в ігри, складали пазли, з цікавістю переглядали тематичні мультфільми та проморолик про Южно-Український енергокомплекс. Вихованці Рацинської школи-інтернату дізналися, про види енергії та переваги атомної енергетики, а також про те, як виробляються кіловати і як працює АЕС. Однією з найцікавіших частин зустрічі стала захоплююча подорож атомною станцією за допомогою окулярів віртуальної реальності.

Наприкінці зустрічі школярі отримали від атомників подарунки і запрошення на екскурсію Южно-Українським енергокомплексом. Щирим дитячим емоціям не було меж. «Дивлячись на цей дитячий захват і емоції, я розумію, що такі уроки для них дуже корисні, - каже вихователь, учитель соціально-побутового орієнтування Світлана Журавська. – Цю зустріч діти будуть обговорювати ще довго – вони будуть переглядати фотографії, гратися іграшками, які зробили власноруч, розповідати все в деталях друзям і вчителям. Звичайно, нам би дуже хотілося приїхати до вас на екскурсію, щоб вони  побачили атомну станцію на власні очі».