Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Швидка медична та невідкладна допомоги

28.02.2019
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Що таке невідкладний стан?

Згідно Статті 1 Закону України про екстрену медичну допомогу:

Невідкладний стан людини — раптове погіршення фізичного або психічного здоров’я, яке становить пряму та невідворотну загрозу життю та здоров’ю людини або оточуючих її людей і виникає внаслідок хвороби, травми, отруєння або інших внутрішніх чи зовнішніх причин;

Згідно тієї ж статті:

Екстрена медична допомога – медична допомога, яка полягає у здійсненні працівниками системи екстреної медичної допомоги відповідно до цього Закону невідкладних організаційних, діагностичних та лікувальних заходів, спрямованих на врятування і збереження життя людини у невідкладному стані та мінімізацію наслідків впливу такого стану на її здоров’я;

Що це означає простими словами? – Швидка допомога створена для того щоб надавати ЕКСТРЕНУ ДОПОМОГУ тим людям, які її потребують! Тобто тим людям які знаходяться у НЕВІДКЛАДНОМУ СТАНІ. Одразу зазначимо, що температура 40 у Вашої дитини це НЕ невідкладний стан, і це не є приводом для виклику швидкої. (так шановні, 40 у вашої дитини – це максимум виклик дільничого педіатра).

Як відрізнити невідкладний стан від терапевтичного захворювання? Є чіткий перелік невідкладних станів, можете роздрукувати і повісити собі на кухні.

ЦЕ ПЕРЕЛІК ВИПАДКІВ КОЛИ ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВИКЛИК ШВИДКОЇ!
Згідно додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 р. № 1119:

1. До категорії екстрених належать звернення стосовно пацієнта, який перебуває у невідкладному стані, що:

1) супроводжується:

- знепритомленням;

- судомами;

- раптовим розладом дихання;

- раптовим болем у ділянці серця;

- блювотою кров’ю;

- гострим болем у черевній порожнині;

- зовнішньою кровотечею;

- ознаками гострих інфекційних захворювань;

- гострими психічними розладами, що загрожують життю і здоров’ю - пацієнта та/або інших осіб;

2) зумовлений:

- усіма видами травм (поранення, переломи, вивихи, опіки, важкі забої, травми голови);

- ураженням електричним струмом, блискавкою, тепловими ударами, переохолодженням, асфіксією всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи);

- ушкодженнями різної етіології під час надзвичайних ситуацій (дорожньо-транспортні пригоди, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо);
- отруєннями, укусами тварин, змій, павуків та комах тощо;
порушенням нормального перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча тощо).

А тепер перелік випадків коли Ви НЕ маєте права викликати швидку допомогу, згідно додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 р. № 1119:

До категорії неекстрених належать звернення стосовно пацієнта, стан якого не є невідкладним та:

1) супроводжується:

- раптовим підвищенням температури тіла з кашлем, нежиттю, болем у горлі;
- головним болем, запамороченням, слабкістю;

- болем у попереку, суглобах (радикуліт, остеохондроз, артрит, артроз тощо);
- підвищенням артеріального тиску;

- больовим синдромом у онкологічних хворих;

- алкогольним, наркотичним, токсичним абстинентним синдромом;

2) зумовлений загостренням хронічних захворювань у пацієнтів, які перебувають під наглядом сімейного або дільничного лікаря з приводу гіпертонічної хвороби, виразки шлунка та дванадцятипалої кишки, хронічного запалення печінки, жовчного міхура, кишківника, хвороби нирок, суглобів тощо.

Що це означає?  Згідно п. 5 наказу Міністерства охорони здоров`я України №500, диспетчер має право:

5.1. Відмовляти населенню у викликах, які за суттю є необгрунтованими для станції швидкої медичної допомоги згідно з її профільністю та передавати, при потребі, ці виклики в амбулаторно-поліклінічні заклади.
Тому диспетчер може цілком законно ВІДМОВИТИ вам  у виклику швидкої допомоги.

Що ж повинен робити простий громадянин України? Які в нього права та обов’язки?

Стаття 3 Закону України про екстрену медичну допомогу.

У разі виявлення людини у НЕВІДКЛАДНОМУ стані, яка не може особисто звернутися за наданням ЕКСТРЕНОЇ медичної допомоги, та за відсутності медичних працівників на місці події громадянин України або будь-яка інша особа, які виявили таку людину, зобов’язані:

-негайно здійснити виклик ЕКСТРЕНОЇ медичної допомоги за єдиним телефонним номером екстреної медичної допомоги 103 чи за єдиним телефонним номером системи екстреної допомоги населенню 112 або повідомити про виявлену людину у НЕВІДКЛАДНОМУ стані та про місце події працівників найближчого закладу охорони здоров’я чи будь-яку особу, яка зобов’язана надавати домедичну допомогу та знаходиться поблизу місця події;

-за можливості надати виявленій людині у НЕВІДКЛАДНОМУ стані необхідну допомогу, у тому числі шляхом перевезення такої людини до найближчого до місця події відділення ЕКСТРЕНОЇ (НЕВІДКЛАДНОЇ) медичної допомоги чи іншого закладу охорони здоров’я, у якому може бути забезпечено надання необхідної медичної допомоги.
Що це означає? Що ви просто зобов’язані викликати швидку якщо виявили людину у невідкладному стані. АЛЕ ТІЛЬКИ ЯКЩО СТАН НЕВІДКЛАДНИЙ!!!!!! Безхатько чи алкоголік що спить у переході – це далеко не НЕВІДКЛАДНИЙ СТАН! Тим паче якщо ви викликаєте швидку, то лікар згідно статті 3 Закону України про екстрену медичну допомогу може зобов’язати вас перевезти цю людину до найближчого до місця події відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги чи іншого закладу охорони здоров’я, у якому може бути забезпечено надання необхідної медичної допомоги на власному авто.

Додатково повідомляємо, що Южноукраїнське відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги очолює завідувач Головко Тетяна Йосипівна, тел.. 4-64-50; 4-17-20.