Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Колективний договір - запорука соціального захисту працівника

08.02.2019
Управління молоді, спорту та культури Южноукраїнської міської ради

Багато роботодавців ставляться до цього документу досить несерйозно та укладають його з такою мотивацією: аби було, про те це є досить важливим документом як для роботодавця так і для рядового працівника.

Колективний договір вигідний для роботодавця, тому що, по-перше, у договорі можна зобов’язати працівників виконувати всі вимоги з охорони праці, підтримання дисципліни, установити умови, коли виплачується премія. Він поширюється на всіх працівників. Це передбачено ст.9 Закону «Про колективні договори і угоди» і підкріплено ст.18 Кодексу законів про працю. Але слід пам’ятати, що з текстом колективного договору потрібно ознайомити кожного новоприйнятого працівника.

По-друге, колективний договір – це ваша страховка від претензій контролерів, які перевіряють дотримання законодавства про працю та про охорону праці та від працівників ДФС, які перевіряють правомірність нарахування виплат. Крім того в договорі можна закріпити міжпосадові співвідношення в оплаті праці, соціально-побутові пільги (дитяче оздоровлення або придбання для дітей працівників новорічних подарунків).

По-третє, у разі виникнення трудових спорів належно укладений колективний договір може стати для вас головним аргументом в таких суперечках, звісно якщо те що в ньому написано не суперечить законодавству.

Порядок ведення переговорів з питань розробки, укладення або внесення змін до колективного договору, угоди визначається сторонами й оформляється відповідним протоколом. Для ведення переговорів і підготовки проектів колективного договору, угоди утворюється робоча комісія з представників сторін. Склад цієї комісії визначається сторонами.

Згідно зі статтею 15 Закону України “Про колективні договори та угоди”, контроль за виконанням колективного договору, угоди проводиться безпосередньо сторонами, що їх уклали, чи уповноваженими ними представниками.

Крім того, згідно зі статтею 19 Закону України “Про колективні договори і угоди”, особи, які представляють власника або уповноважений ним орган чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи й винні в ненаданні інформації, необхідної для ведення колективних переговорів і здійснення контролю за виконанням колективних договорів, угод, несуть дисциплінарну відповідальність або підлягають штрафу до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Пропонуємо провести двосторонні переговори для того, щоб укласти колективні договори на 2019 рік не пізніше березня, з наступною їх реєстрацією у місячний термін.

Повідомна реєстрація колективних договорів, змін та доповнень до діючих довгострокових колективних договорів здійснюється в департаменті соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради за адресою:

бульвар Цвіточний, 4; каб. №25;

Телефон для довідок 5-55-27.