Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Персонал ЮУАЕС і рятувальники продемонстрували гарні навички взаємодії під час гасіння УМОВНОЇ пожежі

08.02.2019
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Персонал Южно-Української АЕС спільно з особовим складом Южноукраїнського гарнізону Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) і членами оперативного штабу пожежогасіння відпрацювали навички взаємодії, прийоми та методи роботи зі спецтехнікою. Тактико-спеціальні навчання з ліквідації УМОВНОЇ пожежі проходили 6 лютого в приміщенні повномасштабного тренажера блочного щита управління енергоблока №3 ЮУАЕС.

За легендою тренування в одному з приміщень повномасштабного тренажера (ПМТ) блочного щита управління енергоблока №3 Южно-Української АЕС у результаті короткого замикання на електрообладнанні сталося УМОВНЕ загорання. Внаслідок цього виник ризик поширення вогню в сусідні приміщення та загроза життю обслуговуючого персоналу.

«Площа УМОВНОЇ пожежі склала 70 квадратних метрів. Під час розвідки з'ясувалося, що в приміщенні повномасштабного тренажера вогнем охоплено електроустаткування та меблі. Займання супроводжується високою температурою та щільним задимленням, - повідомив подробиці заступник начальника 1-го державно-рятувального загону з питань оперативного реагування Євген Згуровський. - Для гасіння пожежі було задіяно вісім одиниць пожежної та рятувальної техніки і більше 60 осіб особового складу трьох пожежно-рятувальних частин. У перебігу тренування було евакуйовано близько 10 працівників АЕС. Складнощів у ліквідації УМОВНОЇ пожежі додали також додаткові ввідні - вихід з ладу одного з пожежних насосів і заклинювання металевих дверей на даху ПМТ, внаслідок чого неможливо було подати стволи на потрібну позначку».

За оцінкою Є.Згуровського, під час ліквідації УМОВНОЇ пожежі залучений до тренування особовий склад державних пожежно-рятувальних частин №25, №27, №28 і оперативні служби Южно-Української АЕС відпрацювали професійно і зі своїми завданнями впоралися задовільно. УМОВНУ пожежу було локалізовано за півгодини з моменту надання першої ввідної.

У практичному тренуванні з гасіння УМОВНОГО займання відпрацьовувалися прийоми та методи проведення розвідки, оцінки обстановки на пожежі, визначення вирішального напрямку оперативних дій пожежних підрозділів, вибір засобів і способів гасіння вогню. Особливу увагу було приділено взаємодії з оперативними службами АЕС. Крім стандартної екіпіровки, бійці застосовували спеціальні засоби, які захищають від ураження електричним струмом і забезпечують роботу пожежників в умовах  значної задимленості.

За відпрацюванням дій особового складу Южноукраїнського гарнізону Державної служби з надзвичайних ситуацій спостерігали представники Головного управління ДСНС.

Пожежні навчання на об'єктах Южно-Українського енергокомплексу - заходи планові. Відповідно до затвердженого графіка, вони проводяться щокварталу.