Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

На ЮУАЕС розпочато реалізацію пілотного проекту з реконструкції крана кругової дії блока №2

04.02.2019
Управління інформації та громадських зв’язків ВП ЮУ АЕС

Южно-Українська АЕС і чеська компанія «Škoda JS» розпочали реалізацію проекту з реконструкції крана кругової дії енергоблока №2. Стартова нарада з обговорення технічних питань проходила 29-31 січня. У ній брали участь представники «Škoda JS», Дирекції ДП «НАЕК «Енергоатом» і фахівці атомної станції.

Южно-Українська АЕС стала першим серед вітчизняних атомних станцій майданчиком з реалізації проекту реконструкції крана кругової дії і першим досвідом чеської компанії в роботах з модернізації безпосередньо механічної частини такого крана. Раніше Škoda проводила удосконалення кранів кругової дії на чеській і болгарській атомних станціях - Темелін і Козлодуй, проте проекти стосувалися лише електричної та автоматичної частин.

Керівник проекту Ян Вімпел зазначає, що процес реконструкції кругового крана блока №2 ЮУАЕС складатиметься з декількох етапів. «Під час першого до кінця січня планується завершити роботи з розробки технічної специфікації проекту. Це дуже важливо з точки зору вимог компанії «Енергоатом» і Державної інспекції ядерного регулювання України, - підкреслює він. - У документі детально буде описано всю роботу, яку планується виконати на механічній, електричній, автоматичній частинах і системі управління краном. Після приймання і випробувань обладнання на заводі-виробнику, воно надійде на Южно-Українську АЕС».

Реконструкція крана кругової дії енергоблока №2 ЮУАЕС виконується для приведення у відповідність до сучасних вимог безпеки експлуатації атомних енергоблоків, а також впровадження на блоках нової технології Holtec - устаткування, призначеного для поводження з відпрацьованим ядерним паливом. Модернізація передбачає заміну існуючих вантажопідіймальних механізмів на сучасні. «Реконструктивні роботи на полярних кранах сьогодні дуже актуальні, - зазначає начальник енергоремонтного підрозділу ВП ЮУАЕС Андрій Петрук. - За новими правилами наявність сучасних систем безпеки на них обов'язкова. Успішна реалізація цього пілотного проекту закладе надійний фундамент для модернізації таких кранів на інших блоках України».