Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

В Україні розпочалася масштабна кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу за допомогою авіатранспорту

19.10.2018
Арбузинське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області

З метою виконання плану протиепізоотичних заходів із профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2018 рік, враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу в Україні, Держпродспоживслужба проводить масштабну антирабічну пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин із застосуванням авіатранспорту.

Розповсюдження вакцини здійснюватиметься за таким принципом:

- обробляється весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів із врахуванням ареалу проживання лисиць;

- принади розкладаються рівномірно в межах визначеної території.

Разом з тим зазначаємо, що деякі регіони вже завершили вакцинацію на своїх територіях.

Про початок проведення пероральної імунізації на території Миколаївської області буде додатково повідомлено.

 


З метою виконання плану протиепізоотичних заходів із профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин на 2018 рік, затверджених рішенням Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України від 19.01.2018 за № 1, договору «Про закупівлю товару» від 31.08.2018 за № 177, та враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу в Україні, Держпродспоживслужба проводить масштабну антирабічну пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин із застосуванням авіатранспорту.

Передбачається під час кампанії буде оброблена площа 331 771,33 км кв. за винятком територій, які підпадають під заборону польотів літаків (зону NOTAM). При цьому буде застосовуватися вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин «Орісвак» у кількості 6 635426 доз.

Розповсюдження вакцини здійснюється за таким принципом:

-обробляється весь ареал, за винятком населених пунктів і великих водних просторів із врахуванням ареалу проживання лисиць;

-принади розкладаються рівномірно в межах визначеної території.

Для цих цілей використовується авіатранспорт, який є найбільш економічно вигідним із всіх систем розподілу. Дистанція між лініями польоту має бути в межах 500-1000 м, враховуючи природні або штучні особливості ландшафту. Територія, яка підлягає обробці, розділена на зони, в яких визначені лінії польоту авіатранспорту.

Літаки оснащені системами GPS і системами реєстрації скидання вакцини для підтвердження, що ці засоби повітряного транспорту слідують заздалегідь встановленим лініям і документування того, що на даній лінії було викладено запланована кількість доз.

Разом з тим зазначаємо, що деякі регіони вже завершили вакцинацію на своїх територіях.

Про початок проведення пероральної імунізації на території Миколаївської області буде додатково повідомлено.

        Арбузинське  міжрайонне  управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертається до громадян і наголошує, що без потреби  та засобів індивідуального захисту чіпати та переміщати принаду з вакциною в інше місце не допускається.

Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин і людини, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю. Відповідно до оцінки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), сказ входить у п’ятірку найбільш небезпечних зооантропонозів, що завдають величезні соціально-економічні збитки.

Боротьба зі сказом в Україні базується на виконанні комплексу антирабічних ветеринарно-санітарних заходів направлених на профілактику та ліквідацію сказу серед основних резервуарів сказу.

Як показує досвід європейських країн, найефективнішим та найдієвішим вирішенням питання ліквідації сказу серед диких тварин є проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин.