Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Поради щодо профілактики та гігієни зору

07.09.2018
Департамент соціальних питань та охорони здоров’я Южноукраїнської міської ради

Очі – це не тільки дзеркало душі, але і найважливіший орган, за допомогою якого людина може бачити навколишній світ. Проблеми із зором помітно знижують якість життя і приносять безліч незручностей. Тому гігієна цього, мабуть, найважливішого органу, потребує дбайливого ставлення та правильного догляду.

Влітку більшість офісних працівників не можуть працювати без кондиціонера. Проте кондиціонер пересушує повітря в приміщенні, що негативно впливає на слизову оболонку ока. Так і виникає «синдром сухого ока», коли слізна залоза виробляє менше сльози, ніж потрібно для захисту рогівки ока. Симптомами захворювання є світлобоязнь, відчуття «піску» в очах, стороннього предмета, почервоніння слизової оболонки ока. Тому при роботі кондиціонера слід використовувати зволожувачі повітря, а в крайньому разі тримати в приміщенні відкритий посуд з водою.

При тривалій роботі з комп’ютером (особливо при недостатньому або надто яскравому освітленні) фахівці радять частіше моргати, щоб не пересихала слізна плівка. Дуже корисно при цьому робити перерви, дивитись у вікно, на зелень чи віддалені предмети. Особливість роботи за монітором у тому, що людина зосереджується на роботі, і її повіки «забувають» моргати. Замість 18-20 разів на хвилину це відбувається  10-12, через що слизова ока пересихає.

Через кожні 45 хвилин роботи слід давати очам п’ятихвилинний відпочинок. А після двох годин роботи за комп’ютером треба підтримати очі препаратом «штучні сльози» (подібних засобів існує близько 10 варіантів). Такі краплі створять плівку на рогівці й не дозволять їй висихати, тим самим попереджуючи виникнення «синдром сухого ока» й зниженню гостроти зору.

Щоб уникнути «синдрому сухого ока» необхідно випивати за день не менше 1,5 літра води (маленькими порціями). Також корисно вживати жиророзчинні вітаміни (А, Е): їх недостатність також провокує синдром сухого ока (сухий комп’ютерний синдром).

Виробниче приміщення повинно бути добре освітлене, зі світлими стінами. Спокійні, комфортні кольори для очей: зелений, бежевий (ближче до коричневого). А от надто багато синього слід уникати – він токсичний для очного дна.