Южноукраїнська міська рада

Офіційне Інтернет-представництво

Що потрібно знати про СКАЗ

25.05.2018
Южноукраїнський міськрайонний відділ лабораторних досліджень

Сказ – це гостре інфекційне захворювання, яке постійно поширюється територією України. Хворіють не лише свійські та дикі тварини, а й люди.

Сказ це надзвичайно небезпечна хвороба, яка супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи і закінчується летально. Лікування від сказу не існує.

Щорічно від сказу в світі гинуть від 20 до 70 тис. людей, через низьку доступність медичної допомоги та антирабічної вакцини. Сказ серед тварин реєструється у 113 країнах світу. В Україні дане захворювання реєструється в усіх областях і природно-географічних зонах.

            Ситуація щодо захворюваності тварин на сказ в Україні, Миколаївській області, м. Южноукраїнську, прилеглих районах оцінюється як  небезпечна.  З 2017 року у нашому регіоні значно зросла популяція лисиць, які, як і вовки, є хранителями та розповсюджувачами вірусу серед інших тварин. 

            В м. Южноукраїнську с початку 2018 року зареєстровано 33 випадки укусів тваринами населення.

 На  території Братського району  за 2018 рік зареєстровано 18 укусів населення в двох випадках сказ підтверджено лабораторно у домашнього кота та молодого теляти. В усіх випадках постраждалі, були господарі.

В Арбузинському районі с початку року зареєстровано 22 укуси.

Якщо в  місті Южноукраїнськ більшу частку укусів  складають укуси - невідомими собаками, а також укуси домашніми котами, то в районах реєструються випадки укусів лисицями та були випадки укусів нутріями.

В дикій природі сказ поширений серед лисиць, вовків, єнотів, куниць, борсуків, кажанів. У хворих на сказ тварин змінюється поведінка. Дикі тварини втрачають страх, наближаються до людської оселі, нападають на домашніх тварин або людей, з’являється слинотеча. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними або пригніченими, відмовляються від їжі та води, кусають, дряпають господарів нападають на інших людей.

Збудник сказу (вірус) знаходиться в слині хворої тварини. Небезпечним можуть бути не лише укуси але й заслинення та подряпини

Захворювання сказом є наслідком пізнього звернення покусаних осіб за медичною допомогою, порушення режиму щеплень або не завершення курсу імунізації. Єдина можливість уникнути смерті – це вакцинація.

ЩОБ ВБЕРЕГТИ СЕБЕ ТА СВОЇ БЛИЗЬКИХ ВІЖД СКАЗУ  важливо виконувати наступні правила:

  • Дотримуватись правил утримання домашніх тварин: вигулювати собак тільки на повідках, та в намордниках.
  • Не слід підбирати навіть на вигляд здорових бездоглядних тварин.
  • Ні в якому разі не треба вбивати або закопувати тварину, яка покусала людину чи іншу тварину, або у якої є ознаки схожі на сказ. Не треба таких тварин тримати ізольованими вдома. Необхідно негайно звернутися до ветеринара та медичного працівника.
  • Якщо ви помітили підозрілих тварин на вулицях міста необхідно звернутися до ветеринарів. Кожен випадок незвичайного поводження тварин (збудження тощо) потрібно перевіряти щодо захворювання на сказ.
  • Всі громадяни зобов’язані щеплювати своїх домашніх тварин.
  • Слід уникати зайвого контакту з тваринами, у першу чергу це стосується дітей.
  • Якщо стався укус необхідно терміново промити рану або місце куди потрапила слина господарським милом під великою кількістю проточної води, та негайно звернутися за допомогою в медичний заклад.